SP.A laakt bestuurloze regering tijdens 1 mei-toespraken

SP.A laakt bestuurloze regering tijdens 1 mei-toespraken

SP.A laakt bestuurloze regering tijdens 1 mei-toespraken

Print
De SP.A grijpt het Feest van de Arbeid aan om zich duidelijk als oppositiepartij te profileren. Na voorzitster Caroline Gennez gisteren haalde haar voorganger Johan Vande Lanotte vandaag op zijn 1 mei-toespraak in Oostende hard uit naar de regering. Vlaams minister van onderwijs Frank Vandenbroucke deed dan weer constructieve beleidsvoorstellen rond studietoelagen.

Gegijzeld

De huidige regering Leterme-I bestuurt niet en stelt alles vooruit net zoals de crisisregeringen in de jaren '70. Dat is de mening van Vande Lanotte. Door het uitblijven van sociaal-economische maatregelen zal de volgende generatie volgens hem opgezadeld worden met een schuldenberg. "We worden gegijzeld, in plaats van bestuurd."

Verhoogde studietoelagen

SP.A zit nog wel in de Vlaamse regering, dus moest de toon van Onderwijsminister Vandenbroucke in zijn toespraak in Leuven wat milder zijn. Hij deed een voorstel om de studietoelagen aan leerlingen van het secundair onderwijs, wier ouders een bescheiden inkomen hebben, fors te verhogen tot meer dan 60 miljoen euro. Dat is vijf keer zoveel als in 2004. Indien zijn vraag ingewilligd wordt door zijn partners in de Vlaamse regering zal de toelage per leerling liggen tussen 120 en 530 euro.

'Vlaamse Zekerheid'

Ook het Vlaams Belang, dat zich graag opwerpt als nieuwe arbeiderspartij, liet zijn stem gelden. Voorzitter Bruno Valkeniers en Vlaams parlementslid Filip Dewinter spuiden in Antwerpen hun gal over de drie grote vakbonden ABVV, ACV en ACLVB die consequent VB-leden uitsluiten. Vlaams Belang pleit voor het recht op vakbondsvrijheid. Op de viering waren ook slogans te horen als 'Verdwijn Leterme' en 'Vlaamse Zekerheid'.

.

Nu in het nieuws