"Parallellen tussen Nazi-Spelen en Spelen in Peking"

Een brede groep van Joodse leiders in de Verenigde Staten roepen Joden wereldwijd op om de Olympische Spelen in Peking te boycotten. Zoals vele landen en organisaties wijzen zij op de mensenrechtenschendingen in China en de situatie in Tibet. In hun verklaring wijzen de Joodse prominenten ook op de banden van het land met Iran, Syrië en Hamas. Er worden zelfs parallellen getrokken met de Nazi-Spelen in Berlijn van 1936.

jrosquin

De verklaring die door 175 rabbijnen werd getekend komt vlak voor de Holocaust herdenkingsdag op vrijdag. "Als volk dat de bittere ervaring van de Holocaust heeft moeten ondergaan, voelen we ons verplicht om ons uit te spreken tegen hedendaagse vormen van onrecht en vervolging", staat te lezen in de verklaring.

Rabbijn Yitz Greenberg, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse Holocaustherdenkingsraad, wil niet gezegd hebben dat de Chinese overheid gelijk geschakeld moet worden met het Nazi-regime, maar net als Nazi-Duitsland in 1936 gebruikt China de Spelen als PR-instrument om zijn blazoen naar de buitenwereld op te poetsen, zegt hij. Zo zocht China al toenadering tot de Joodse gemeenschap door een koosjere keuken in het Olympisch dorp te voorzien.

De Rabbijn zegt dat indien de Chinese overheid geen significante wijzigingen doorvoert in zijn beleid, de Israëlische en Joodse atleten de Spelen best links laten liggen. Hij beseft echter dat een volledige boycot moeilijk ligt voor Israël dat belangrijke banden heeft met China.

Meer sportnieuws