iTunes biedt nieuwste films via internet aan

iTunes biedt nieuwste films via internet aan

iTunes biedt nieuwste films via internet aan

Print
Er wordt al een tijdje gesproken over het einde van de, nog jonge, DVD als drager van films. Dat einde lijkt nu iets reëler te worden nu elektronicabedrijf Apple een grote deal heeft gesloten met de filmstudio's om films via het internet te verspreiden.

Apple inc. zou normaal gezien vandaag aankondigen dat ze een akkoord heeft bereikt heeft om de nieuwste filmtitels gelijktijdig met de DVD-release of soms zelfs de cinema-release aan te bieden via zijn 'iTunes Store'. Die 'Day and Date'-strategie zou een kannibaliserend effect kunnen hebben op de DVD-verkoop. Het zou bovendien de druk verhogen op iTunes-concurrenten als Unox van Amazon en Xbox van Microsoft om gelijkaardige stappen te zetten.

De overeenkomst zou gesloten zijn met de studio's Fox, Walt Disney, Warner Bros., Paramount, Universal, Sony Pictures, Lionsgate en New Line. In januari sloot Apple al een deal met alle grote filmstudio's om films via verhuur aan te bieden. Een film huren voor een periode van 30 dagen kost 3 tot 4 dollar (€ 2 tot 2,5). Een film kopen komt neer op 15 dollar (€ 9,5).

Eerder bood iTunes al oudere titels voor internetverkoop (download to own) aan en dat bleek al een groot succes te zijn. Sinds 2006 zou iTunes zo al 4 miljoen films hebben verkocht.

.

Nu in het nieuws