681 gevangenen zitten minder dan drie jaar

681 gevangenen zitten minder dan drie jaar

681 gevangenen zitten minder dan drie jaar

Print
Momenteel zitten 681 gevangenen een straf van minder dan drie jaar uit. 386 van hen (57%) kunnen nooit elektronisch toezicht (ET) krijgen omdat ze seksuele delinquenten zijn of omdat ze illegaal in het land zijn.

Dat deelde minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) dinsdag in de Kamer mee aan Bart Laeremans (VB).

Vandeurzen zegde dat het aantal ET’s, waarbij de veroordeelde thuis zijn straf moet uitzitten met een enkelband die elektronisch in verbinding staat met een computer, onder zijn korte bewind steeg van 560 in januari tot 700 dinsdag.

De minister wil de gaten in de wet-Onkelinx op het ET zo snel mogelijk dichten. Onkelinx hevelde het ET over van het gevangeniswezen naar de justitiehuizen. Daardoor kan het centrum dat ET moet controleren niet meer tussenbeide komen als een veroordeelde op ET zijn uurrooster niet naleeft. Het kan ook niet meer naar de politie stappen om het ET te herroepen. Zo ontstaat een indruk van straffeloosheid.

Bovendien is een voorafgaandelijk huisbezoek, vooraleer ET wordt toegestaan, niet meer nodig en de huisgenoten van de ET-ers moeten niet meer akkoord gaan met ET. Ook de begeleiding is door de wet-Onkelinx verminderd. Vandeurzen kondigde dinsdag aan dat hij nog voor de zomer de nodige maatregelen zal nemen om aan al deze punten te verhelpen.

JDW

.

Nu in het nieuws