VB wil jonge criminelen in gewone gevangenissen

VB wil jonge criminelen in gewone gevangenissen

VB wil jonge criminelen in gewone gevangenissen

Print
Vlaams Belang vindt de recente 'gedwongen' vrijlating van 15 jeugdige delinquenten wegens plaatsgebrek "totaal onaanvaardbaar en zelfs wraakroepend". Daarom stelt de partij voor om met onmiddellijke ingang een vleugel van een bestaande gevangenis (liefst Vorst of Sint-Gillis) om te vormen tot jeugddetentiecentrum.

Afgelopen week werden 15 (soms zware) jeugdcriminelen vrijgelaten omdat er geen plek is in de jeugdinstellingen. In de Franstalige gemeenschap staan er zelfs 60 jongeren op een wachtlijst. Minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) heeft enkele oplossingen gepland op middellange termijn, maar Vlaams Belang wil sneller en harder handelen.

Comfort bijkomstig

Alle jeugdcriminelen moeten volgens de partij zo snel mogelijk achter slot en grendel. "Dat hierdoor de zogenaamde overbevolking nog wat zal toenemen, is volstrekt bijkomstig. Het verzekeren van de veiligheid van de samenleving is een veel belangrijker goed dan het comfort van de criminelen", zegt VB-parlementslid Bart Laeremans. Vlaams Belang verzet zich daarmee met hand en tand tegen het 'één man één cel'-ideaal van minister Vandeurzen.

Vandaag plant Vandeurzen een spoedoverleg met alle partijen rond het opvangtekort.

Lees meer: Zware jeugdcriminelen vrij door tekort aan instellingen

.

Nu in het nieuws