"Voedselprijzen in Europa gaan weer dalen"

De voedselprijzen in Europa zouden de komende maanden opnieuw dalen, zo heeft een hooggeplaatste bron bij de Europese Commissie vrijdag gezegd. Volgens de Commissie zijn de stijgende grondstoffenprijzen, vooral die van bloem, te verklaren door slechte oogsten na lange droogte en slecht weer.

“Tenzij we opnieuw een klimaatramp krijgen, zal de oogst dit jaar beter meevallen. Ook de stop op braaklegging zal de productie doen toenemen”, luidt het. Op lange termijn verwacht de Commissie een “echte daling van de prijzen, vooral door hogere productiviteit”. “Dat was ook het geval in 1973 en 1974 toen na de oliecrisis de voedselprijzen fel stegen. Nadien vielen ze heel ver terug”, aldus de bron. Dat Aziaten meer vlees en zuivel eten doet prijzen stijgen, niet zozeer de (Europese) ommezwaai naar biobrandstof.

Volgens de Commissie profiteren supermarkten van de situatie om winstmarges te verhogen: “De kosten van de bloem bedragen maar vijf procent van de prijs van een brood.” De Commissie kan optreden tegen kartelvorming maar niet tegen dit soort prijsstijgingen.

Nu in het nieuws