Hitler-pop zorgt voor ophef in Oekraïne

In Oekraïense winkels wordt een pop van Adolf Hitler verkocht, compleet met verwisselbare overjas, laarzen en een swastika-armband. Volgens tegenstanders is het een duidelijk symptoom van de opkomst van extreemrechts in het land.

De dertig centimeter grote versie van de führer zit in een zwarte doos waarop zijn geboorte- en sterfdatum staan. Hij is vergezeld van verschillende attributen zoals medailles, petten en zelfs een extra hoofd, dat minzamer kijkt dan het strenge hoofd op de pop. Ook is er keuze tussen een vooroorlogse outfit met lichtbruin uniform en Hitlers oorlogstenue met donkergrijze overjas, wandelstok en IJzeren Kruis.

Nazisymbolen zijn illegaal in Oekraïne, maar de pop is openlijk te koop in sommige winkels en zou volgens de Oekraïense media tegen de zomer in massaproductie gaan.

Critici zijn er niet te over te spreken. Ze zien de pop als een symptoom van het snel groeiende nationalisme en de stijgende xenofobie. De pop zou bij de jongeren voor een nieuwe Hitlercultus kunnen zorgen.

De jeugd in Oekraïne is zich er nauwelijks nog van bewust dat het land tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf erg te lijden gehad heeft onder de Duitse bezetting. Die eiste tussen de twee en drie miljoen doden, waaronder naar schatting anderhalf miljoen Joden.

Nu in het nieuws