Amerikaanse legerboot beschiet Iraanse schepen

Print
Een schip van het Amerikaanse leger vuurde donderdag waarschuwingsschoten af in de Perzische Golf op twee snelle boten die waarschijnlijk van Iraanse origine waren.

De woordvoerder van de vijfde vloot van het leger zei dat het onduidelijk is tot wie de boten toebehoren, maar andere legerautoriteiten leidden uit de markeringen op de boten af dat het zeker het type boot was dat door de Iraanse revolutionaire garde wordt gebruikt.

Het Iraanse leger ontkende met klem op de staatstelevisie dat ze een confrontatie hadden met een Amerikaans schip en zegt dat het boten van andere origine moeten geweest zijn die de Amerikanen beschoten.

De 'Westward Venture' schoot naar eigen zeggen met een machinegeweer op de snelle boten nadat ze vruchteloos hun aandacht trachtte te krijgen omdat ze te dichtbij kwamen.

Na de schoten legde iemand op de boten die beweerde van de Iraanse kustwacht te zijn uiteindelijk toch contact met het Amerikaanse schip.

Vrijdag ging de olieprijs sterk omhoog nadat het nieuws van de Iraans-Amerikaanse confrontatie bekend werd gemaakt, wat aangeeft dat de spanningen tussen de twee staten langzamerhand toenemen. De voorbije maanden waren er al twee confrontaties tussen Amerikaanse en Iraanse schepen.

.

Nu in het nieuws