"Tyrannosaurus rex was in feite een grote kip"

Wie de film 'Jurassic Park' heeft gezien zou het de afschrikwekkende wezens niet aangeven, maar van de nog levende dieren staat de Tyrannosaurus rex genetisch gezien het dichtst bij kippen en struisvogels. Dat zeggen onderzoekers van de medische school van Harvard.

jrosquin

Het was al eerder geweten dat vogels afstammen van dinosaurussen maar uit botonderzoek blijkt nu dat kippen en struisvogels meer lijken op de uitgestorven reuzen dan reptielen als krokodillen en hagedissen.

De ontdekking kwam er nadat een goed bewaard T.rex bot nog celweefsel en proteïnen bleek te bevatten. Daaruit kon nuttig DNA worden ontleend.

Onderzoekers menen dat de nieuwe techniek met proteïnen hen in staat kan stellen om meer te weten te komen over de levens en het uitsterven van dieren als dino's en mammoeten.

Zo blijkt dat dinosaurussen waarschijnlijk 65,95 miljoen jaar geleden uitstierven, enkele honderdduizenden jaren later dan voordien aangenomen, door een meteoorinslag en/of door enorme vulkanische activiteit die ervoor zorgden dat de aarde jarenlang zonder zonlicht kwam te zitten.