Franstaligen zetten Leterme onder druk rond BHV

Premier Yves Leterme wil dat het dossier rond de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet opnieuw uit de hand loopt en knoopt daarom opnieuw gesprekken aan. Dat verklaarde de eerste minister vanmiddag na afloop van de Ministerraad.

B-H-V kwam terug onder de aandacht nadat de Franstalige partijen, onder aanvoering van vice-premier Didier Reynders, beslisten om geen nieuw belangenconflict in te roepen. Daardoor zou het dossier op 8 mei opnieuw op de agenda van de Kamer moeten belanden, maar de Franstaligen dringen er op aan om een oplossing te zoeken aan de onderhandelingstafel van de regering.

Waarnemers denken dat de Franstalige partijen aansturen op een snelle onderhandelde oplossing om het kartel CD&V/N-VA uit elkaar te spelen. Bij de onderhandelingen zal immers blijken of CD&V trouw kan blijven aan haar zware communautaire beloftes.

Dat zal niet evident zijn want Reynders koppelde al voorwaarden aan de mogelijke splitsing van B-H-V zoals de benoeming van de drie burgemeesters van de faciliteitengemeenten. CD&V zei bij monde van CD&V-voorzitter Wouter Beke dat ze begrijpt dat een splitsing er niet zomaar zal komen, maar wil voorlopig nog niet zeggen wat in ruil mogelijk is.

Nu in het nieuws