Taelman wijzigt beheer goederen van gehuwden

Getrouwde koppels, die de regeling van hun bezittingen willen laten veranderen, moeten voortaan niet meer naar de rechter. De notaris volstaat. De Senaatscommissie Justitie keurde woensdag unaniem een wetsvoorstel van Martine Taelman (Open Vld) in die zin goed.

ssimons

Gehuwden kunnen zelf beslissen hoe ze hun goederen beheren. Ze kunnen verklaren dat al hun bezittingen gemeenschappelijk zijn of omgekeerd dat alle goederen en aanwinsten eigendom blijven van ieder individu. Als ze niets doen, vallen ze onder het wettelijk stelsel. Dan blijven alle goederen van voor het huwelijk eigendom van de persoon die ze al bezat, terwijl de aanwinsten gemeenschappelijk worden.

De toekomstige trouwers moeten de regeling van hun keuze in hun huwelijkscontract vastleggen bij de notaris. Als ze die later nog willen veranderen, dan kan dat ook bij de notaris. Maar belangrijke wijzigingen moeten worden bekrachtigd door de rechter, kleine veranderingen niet. De wet-Taelman schaft de tussenkomst van de rechter gewoon af. Veranderingen kunnen voortaan altijd alleen bij de notaris.

Waarom? Taelman: “Die bekrachtiging door de rechter is een pure formaliteit. Maar toch moeten duizenden mensen ieder jaar daarvoor een lange, procedure doorlopen, terwijl de gerechtelijke achterstand al zo groot is. Bovendien passen de rechtbanken de huidige regeling verschillend toe, zodat je in het ene arrondissement voor dezelfde verandering een zware gerechtelijke procedure moet volgen en in het andere geen. Dit voorstel lost die problemen op, vereenvoudigt de procedure, bespaart duizenden getrouwde koppels veel tijd en geld en vermindert de werklast van de rechtbanken”.

JDW

Vastgoed

Jobs in de regio