10-jarigen aan de drugs

In Antwerpen worden hulpverleners geconfronteerd met kinderen van amper 10 en 11 jaar die drugs gebruiken. Gelukkig zijn ze nog uitzonderingen, maar dat steeds jonger wordt geëxperimenteerd met verdovende middelen is een feit. Gebruikers van 14 jaar zijn geen uitzondering meer.

Dat staat in de eerste Antwerpse Drug- en Alcoholmonitor, die werd uitgevoerd door het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek van de Universiteit Gent. Voor de monitor werden bijna 40 Antwerpse hulpverleners, agenten en justitiële werkers ondervraagd.

Uit de monitor blijkt ook dat het injecteren van vooral heroïne de populairste manier van gebruiken is in Antwerpen. Dat zorgt voor een groot aantal zwerfspuiten. In de monitor wordt gesuggereerd om een gebruikersruimte te openen, zodat alvast dit probleem afneemt.

De Antwerpse schepen van Sociale zaken, Monica De Coninck (sp.a), laat in het midden of zo’n ruimte er komt. Deze aanpak is vooral bij buurtbewoners omstreden. Wel investeert Antwerpen opnieuw in de spuitenpatrouille, die achtergelaten naalden inzamelt.

PVdP

Nu in het nieuws