Sam volgde nooit tekenles”

Zwijndrecht - Sam Bernaers (30) uit Zwijndrecht neemt zaterdag deel aan de Week van de Amateurkunsten (WAK). Zijn deelname is opmerkelijk, omdat de jongeman lijdt aan het downsyndroom. Die handicap belet niet dat hij zeer kunstzinnig aangelegd is. “Sam heeft talent”, glundert zijn moeder.
Toen Hilde Vanderheyden in het gemeentelijke informatieblad de aankondiging van de WAK in Zwijndrecht las, trok ze haar stoute schoenen aan om de deelname van haar zoon Sam aan het kunstevenement te gaan bepleiten. De gemeente gaf gemakkelijk toestemming om Sam Bernaers te laten deelnemen, ook al heeft hij de maximumleeftijd overschreden.

“Sam volgde nooit tekenschool”, vertelt zijn mama. “Hij tekende al toen hij kind was. Bij feesten tekende hij op het papieren tafelkleed hoofden van de aanwezigen. Zijn voorkeur ging uit naar mannen met baarden. Sam tekende zijn eigen communieprentje. Nu tekent hij verjaardagskaarten. In het dagcentrum Katrinahof op Linkeroever tekent hij veel onder begeleiding van Monique Peeters.”

Kleurenfoto's

Hilde Vanderheyden typeert haar zoon als ordelijk, punctueel, gestructureerd en tot maniakaal toe. Dat is hij ook in zijn tekenen, waardoor het werk maar langzaam vooruitgaat. “Ik krijg boeken met foto’s en daarvan mag ik er telkens één kiezen om over te tekenen”, vertelt Sam Bernaers. “Ik teken de foto over in mijn schetsboek. Later kies in met mijn begeleidster welke schets ik in het groot ga uitvoeren. Ik verkies kleurenfoto’s omdat ik dan ook dezelfde kleuren kan overnemen. Zo ontstond het werk De Kus.”

Voor Sam Bernaers is tekenen een manier om zich uit te drukken en om te laten zien wat hij ondanks zijn handicap toch kan. Zaterdag wil hij zelfs zijn vrienden van de judo missen om zich te kunnen uitleven in het atelier van kunstenaar en familievriend Bert Van Mieghem. Sams ouders zijn ervan overtuigd dat kunst zijn leven blijft, ook als hij vanaf 1 juni begeleid zelfstandig gaat wonen.

Yves Vrebos

Sam Bernaers is op zaterdag 26 april van 10 tot 12u aan het werk in het kunstenaarsatelier aan de Smoutpot 37b in Zwijndrecht.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio