Motards rijden voor kindergeluk

Het gebrom van motoren vult zaterdagochtend weer het Herentalse marktplein. Daar gaat voor de dertigste keer de Dennen Run van start. Een tachtigtal Kempense kinderen met een handicap maakt dan in een zijspan een ritje door de hele regio. “Het is voor hun gelukzalige snuitjes dat we het doen”, klinkt het.

“Begin er gewoon niet aan”, was het opbeurende advies dat enkele Herentalsenaren eind jaren zeventig in het West-Vlaamse Hooglede-Gits kregen. Daar vindt al sinds mensenheugenis het zijspangebeuren Jumbo Run plaats. In Herentals wilden enkelingen een gelijkaardig evenement uit de grond stampen. De betweterige Herentalsenaren zetten koppig door en dertig jaar later is de Dennen Run een begrip in de zijspanwereld.

“Het evenement ontleent zijn naam aan galerij De Drie Dennen in de Markgravenstraat, waar het oorspronkelijke startpunt was”, zegt de organisatie. “Tot de groep deelnemende zijspannen te groot werd en we naar de Grote Markt verhuisden. Op ons hoogtepunt telden we zelfs 180 moto’s. Dat zijn er nu een pak minder, maar we kunnen toch zo’n tachtig kinderen met een handicap een onvergetelijke dag bezorgen.”

De zijspanrijders komen zelfs van over de landsgrens naar Herentals afgezakt. “Ze zien er vaak ruig uit, maar eigenlijk zijn het ruwe bolsters met een blanke pit. We merken dat er in al die jaren tussen sommige kinderen en motards echte vriendschapsbanden ontstaan zijn, waardoor ze ook buiten de Dennen Run contact houden. Dat is buiten ons om, maar we vinden het wel prachtig.”

Geen verjonging

Minder positief is wat de toekomst brengt. De verkoop van moto’s mag dan in de lift zitten, zijspannen komen er nauwelijks bij. “Dat is erg duur en het vraagt toch een heel andere manier van rijden. Gelukkig kunnen we een beroep doen op een trouwe schare van zijspanrijders, maar we zien bijna geen verjonging.”

De Dennen Run vertrekt zaterdag 26 april om 9.15u op de Grote Markt in Herentals en doet vervolgens Kasterlee, Oud-Turnhout, Retie, Mol, Geel, Lille en Vorselaar aan. De tocht eindigt bij Bobbejaanland in Lichtaart (Kasterlee).

Hans OTTEN

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio