Belastingreglement blijkt al 34 jaar onwettig

Turnhout - Het Turnhoutse belastingreglement is al 34 jaar onwettig. Op 5 mei krijgt de gemeenteraad een wijziging voorgelegd in het belastingreglement op drijfkracht. Daarin staat een ongelijkheid, meent het Vlaams ministerie van Bestuurszaken. De tekst is al 34 jaar niet gewijzigd.
De gemeenteraad van december had het belastingreglement op drijfkracht goedgekeurd. Daarin staat dat motoren met een vermogen van minder dan een kwart kilowatt niet in aanmerking komen voor de belasting.

Het administratieve toezicht van het Vlaams ministerie van Bestuurszaken heeft dat
reglement geschorst. Het creëert een ongelijkheid tussen bedrijven en verhindert een evenwichtige belastingverdeling. Het reglement is ook in strijd met de wet.

Opvallend is wel dat die ’fout’ al minstens 34 jaar in het reglement staat. Schepen van Financiën Suzy Maes begrijpt de commotie niet goed. “Een gewone boormachine zou al meer verbruiken dan het artikel vermeldt. De aanpassing verandert dus niets.”

Het reglement volledig afschaffen, is geen optie, want het brengt de stad nog zo’n 500.000 euro per jaar op. Uiteindelijk heeft Turnhout beslist om het reglement toch maar aan te passen en niet in beroep te gaan tegen de beslissing.

MaMi
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio