Antwerpenaars ontdekken molecule die uitzaaiingen remt

Onderzoekers van de Antwerpse Universiteit hebben een molecule ontdekt die inwerkt op kankeruitzaaiingen of metastases. Anders dan de bestaande kankertherapieën richt dit nieuwe middel, dat nog geen naam kreeg, zich niet tot de oorspronkelijke tumor maar wel op de uitzaaiingen.

Bij heel wat kankers vormen die precies de oorzaak van een kwaadaardige evolutie, met de dood tot gevolg.

De onderzoeksgroep Medicinale Chemie van de Antwerpse universiteit testte de behandeling op uitzaaiingen bij proefdieren. Niet alleen slaagden ze erin het uitzaaiingsproces af te remmen maar bovendien waren er geen toxische effecten of bijwerkingen na 18 dagen behandeling.

Uitzaaiingen zijn vaak moeilijk te behandelen omdat er een vrij lange ’stille periode’ aan voorafgaat, waarin de uitzaaiing zo klein is dat ze ongezien blijft bij röntgen- of lichamelijk onderzoek. De meeste bestaande antikankermiddelen werken bovendien in op de tumoren zelf en niet zozeer op het uitzaaiingsproces.

Het Antwerpse onderzoek startte in 2001. Na vier jaar slaagden de wetenschappers erin om de eerste krachtige remmers te vinden die de uitzaaiingen van borstkanker tegengaan. Ze zoeken nu naar partners om dit uit te werken tot nieuwe geneesmiddelen. In combinatie met de klassieke antitumormiddelen zouden de nieuwe moleculen dan zowel de hoofdtumoren als de uitzaaiingen kunnen bestrijden.

KVHo

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio