België verwacht 20.000 doden bij grieppandemie

De regering trekt 157,5 miljoen euro uit om een voorraad griepvaccins aan te leggen. Mocht er een pandemie uitbreken, dan krijgen meer dan 10 miljoen Belgen binnen de twee weken een inenting. “Volwassenen zullen in hun kiesbureau een spuitje kunnen halen”, zegt viroloog Marc Van Ranst.

bsouffreau

Om ons land zo goed mogelijk voor te bereiden, heeft minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx 157,5 miljoen euro vrijgemaakt. Met dat geld wil ze een voorraad vaccins aanleggen. In drie tot vier maanden tijd kan immers tussen 20 en 30 procent van de bevolking besmet geraken.

Het worstcasescenario van Van Ranst gaat uit van meer dan 20.000 doden in België.

“We bereiden een aanbestedingsprocedure voor om die vaccins in te slaan. Op het moment dat de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat we te maken hebben met een grieppandemie, willen we in twee weken tijd de volledige Belgische bevolking inenten.”

In feite gaat het om twee vaccins die alle 10 miljoen 600.000 Belgen moeten krijgen.

Stembureau

Maar hoe leid je zo’n gigantische inentingsgolf in goede banen? “Door te werken met een verkiezingsscenario”, zegt Van Ranst. “De meeste volwassenen weten wat ze moeten doen als ze gaan stemmen. We willen dit draaiboek - met voor- en bijzitters en vaste kiesbureaus - ook gebruiken bij een uitbraak. Voor kinderen en jongeren zouden we dan weer via de scholen werken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER