'Motorolie verversen is onzin'

Moet u de olie van uw wagen verversen? Volgens Henk de Groot, de Nederlandse oud-directeur van motoroliebedrijf Castrol, niet. “Af en toe wat olie bijvullen is genoeg“.

ssimons

“We zijn gek als we onze olie verversen volgens het boekje”, zegt Henk De Groot. “Olie verversen om de 10.000, de 20.000 of zelfs de 30.000 kilometer wordt enkel aangeraden om automobilisten onnodig op kosten te jagen.”

Henk De Groot zelf rijdt al 350.000 kilometer zonder zijn motorolie te verversen. “Het is enkel noodzakelijk om nu en dan de olie aan te vullen. Daarnaast zijn er ook nog enkele andere voorwaarden. Zo moeten extreem korte draaiperiodes van de motor vermeden worden. Ook moet de ‘karterventilatie’ van de auto tiptop in orde zijn. Deze voorkomt dat schadelijke stoffen condenseren in de motor.”

Volgens de oud-directeur van Castrol, die onder meer aan de kant werd geschoven omwille van deze niet-alledaagse opvatting, is het verversen van motorolie een ramp voor onze portefeuille én voor het milieu.

Mark Pecqueur: “Zonder propere olie geen rijplezier”

Mark Pecqueur, docent autotechnologie aan de Antwerpse Karel de Grote- Hogeschool, gelooft weinig van de theorie van Henk De Groot. “De praktijk wijst uit dat olie die niet vervangen wordt zijn smeringseigenschappen verliest. Dit kan tot hachelijke situaties leiden. De motor bestaat uit heel veel kleine onderdeeltjes met daartussen een speling van slechts een tiende tot een honderdste van een millimeter. Als de olie daar niet meer tussen kan, gaan de metalen onderdeeltjes tegen elkaar schuren. Hierdoor zal de motor helemaal vastlopen.”

Dat de oud-directeur van Castrol 350.000 kilometer aflegde zonder zijn olie te verversen, kan volgens Mark Pecqueur maar op één zaak wijzen. “Waarschijnlijk verbruikt zijn wagen heel veel olie. Omdat de tank hierdoor vaak bijgevuld moet worden, blijft de olie in een relatief goede staat.”