Europa pakt paragnosten en mediums aan

Europa pakt paragnosten en mediums aan

Europa pakt paragnosten en mediums aan

Print
Slechte tijden voor Britse helderzienden, paragnosten en andere sterrenwichelaars. Hun lucratieve handel valt voortaan onder de nieuwe Europese wetgeving die verbruikers beschermt tegen unfaire handelspraktijken. Vrijdag hebben vertegenwoordigers van de Britse mediums tienduizend handtekeningen in Downing Street afgegeven.

In de petitie dringen ze erop aan dat de Britse regering voor hen een uitzondering maakt in de nieuwe wetgeving die volgende maand in het Verenigd Koninkrijk kracht van wet wordt.
Nu moeten Britse procureurs die de uitwassen van paragnosten willen aanpakken, bewijzen dat de helderziende met opzet frauduleus bezig is.
Volgens de nieuwe Europese richtlijn is het de verantwoordelijkheid van het medium om te bewijzen dat ze kwetsbare consumenten niet misleiden of onder druk zetten.

Sceptici juichen de nieuwe wet toe. Volgens de Britse Humanistische Vereniging krijgen kwetsbare mensen meer bescherming tegen fraude. “We hopen dat de nieuwe wet echte veranderingen in de huidige situatie teweegbrengt. Nu mogen mediums totaal niet onderbouwde uitspraken doen en zich voor hun diensten laten betalen, zonder bang te moeten zijn voor wettelijke vervolging”, zegt Hanne Stinson van de Humanistische Vereniging.

Ongelukkig

De verenigingen van paragnosten zijn diep ongelukkig - ook al omdat de Britse pers zich smalend afvraagt: “Hebben ze dit dan niet zien aankomen?”
“Het probleem is dat (de nieuwe wet) de religie van het spiritualisme omzet in een consumentenproduct, wat het zeker niet is”, zegt Carole McEntee-Talor van de ‘Spiritual Workers’ Association’.

In ons land is de Europese richtlijn midden vorig jaar al omgezet in nationale wetgeving. Het is niet bekend of er op basis van deze wet al klachten over Vlaamse mediums zijn binnengekomen.
“Wij hebben in ieder geval nog geen klachten hierover gekregen”, zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop.

Nu in het nieuws