Tram 8 spoort naar Silsburg

Deurne - Tramlijnen 8 en 11 hebben al sinds mensenheugenis hun keerlus op het Eksterlaar. Dat zal binnenkort veranderen. Lijn 8 wordt doorgetrokken via de Dascottelei en zal aansluiten op de tramsporen op de Herentalsebaan. Het nieuwe keerpunt wordt dan Silsburg, waar ook tram 24 een halve toer maakt.
De Lijn voert in Deurne weer een onderdeel van het Masterplan Mobiliteit Antwerpen uit. Voortaan zal ook de wijk Silsburg rechtstreeks verbonden zijn met het station Antwerpen-Berchem, en zal de nieuw te bouwen stelplaats in Deurne beter bereikbaar zijn. Voor - veel - later liggen plannen klaar voor tram 8 naar Deurne-Noord.


De werkzaamheden voor de vrije tram- en busbaan op de Dascottelei starten op 19 mei en duren 300 kalenderdagen. Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, worden de werken gefaseerd uitgevoerd. Fase 1 loopt van Herentalsebaan–Van den Hautelei, dan Van den Hautelei–Sint-Rochusstraat, Sint Rochusstraat-Eindlus Eksterlaar en ten slotte het kruispunt met de Herentalsebaan.

Parkeerplaatsen

Koen Peeters, woordvoerder van De Lijn, en Wendy van Dorst, districtsschepen van Mobiliteit, kregen veel vragen van de omwonenden die de voorbije dagen de infotentoonstelling kwamen bekijken. Het ging onder meer over de parkeerplaatsen. Over de totale lengte zou het aantal plaatsen gelijk blijven, maar ze verdwijnen wel aan de kant van de appartementen staduitwaarts.

Georges Mintjans vindt de plannen van De Lijn maar niets. “Een tram verhoogt het gevaar voor verkeersongevallen. En ik vrees dat er aardig wat parkeerplaatsen zullen verdwijnen.“ Georges is zelf wel een tramreiziger, maar hij ziet er niet tegenop om enkele honderden meters te wandelen naar het Eksterlaar. Georges heeft er maar één woord voor: overbodig. “Is het nu werkelijk allemaal zo slecht?”

Christine en Ronald Adriaenssens zijn voor de uitbreiding van het openbaar vervoer. Zij hebben geen auto en zitten bijgevolg vaak op de tram. Eén minpuntje vinden ze de halte net voor hun deur. “Dat betekent rommel en zwerfvuil. En oude mensen die hun huisvuil in de vuilnisbakjes komen proppen. We hebben ook schrik voor lawaaioverlast. Maar al bij al kunnen we het best stellen met lijn 8.”

Wilfried DEFILLET
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio