Zweden willen meer belastingen betalen

Zweden willen meer belastingen betalen

Zweden willen meer belastingen betalen

Print
Zweden willen nog meer belastingen betalen. Tot die conclusie kwam een Zweeds bureau na een enquete bij duizend Zweden boven de zestien jaar.
BR>

De belastingdruk in Zweden is al hoog maar daar hebben ze blijkbaar geen problemen mee. Integendeel, 80 procent geeft aan nog meer belastingen te willen betalen voor nog betere gezondheidszorg, onderwijs en ouderenzorg.

"Dit is een blijk van een grote mate van vertrouwen in de overheid", zegt Anette Åkesson."Maar we zitten in een situatie waarbij steeds minder Zweden betalen voor meer diensten en de verwachtingen zijn niet echt positief. Als we dus de voorzieningen op hetzelfde niveau willen handhaven dan zullen we de belastingen moeten verhogen of alternatieve financieringsbronnen vinden."


Vergrijzing

Zweden verwacht een bevolkingsaangroei van 870.000 tegen 2030 maar het aantal actieve inwoners zou maar stijgen met 75.000. Met een steeds duurder wordende verzorgingskost en een dalend aantal belastingbetalers schat de dienst dat de belastingen met tien procent moeten stijgen om welvaartsniveau te behouden. De enquete werd uitgevoerd in opdracht van de Zweedse Vereniging van Lokale Besturen en Regio's.

Nu in het nieuws