Noels wil meer productie in haven

Geert Noels, de hoofdeconoom van de bank Petercam, blijft vragen stellen rond de meerwaarde van grote investeringen in haveninfrastructuur. “De haven van Antwerpen heeft veel toekomst, maar dan moet je vooral productie-industrie aantrekken in plaats van bulklogistiek”, zei hij woensdag in het Vlaams Parlement tijdens een debat over duurzame logistiek.

Volgens Noels wordt slechts 5% van de containers op onze wegen ook in België afgehandeld. “Foute cijfers”, repliceerde Alex Van Bree-dam van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL). “Het gaat om 40 tot 50%.”

Noels vindt dat investeringen in bijvoorbeeld nieuwe dokken voldoende rendement en toegevoegde waarde moeten opleveren. In het Vlaams Parlement komt overigens op 29 april een hoorzitting over de economische noodzaak van het Saeftinghedok in Doel.

Sterk merk

“We zijn voor de havens”, zegt Noels. “Hoge energie- en transportprijzen zullen lokale productie op termijn aantrekkelijker maken. Daar moet Antwerpen op inzetten.” Hij kan zich wel vinden in de visie van het VIL. Dat wil bedrijven samenzetten in logistieke zones. “We zijn dé topregio in Europa maar Nederland is bekender. Door een sterker merk in het buitenland kunnen we duidelijker maken welke bedrijven we willen aantrekken”, aldus Van Breedam.

Professor Allaert (UGent) schuift enkele strategische projecten naar voor: uitbouw haven-spoor Antwerpen-Zeebrugge met link naar IJzeren Rijn, uitbouw vrachtcorridors, binnenvaart Seine-Schelde, vrachtluchthaven in de Westerschelderegio. Professor Claessens (UA) zegt dat “van elk schip dat niet in Antwerpen binnenvaart, maar in Rotterdam we de containers wel over onze wegen zullen zien passeren.”

KT

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio