Kinderen ontwerper Atomium trekken jaarlijks 30.000 euro

Kinderen ontwerper Atomium trekken jaarlijks 30.000 euro

Kinderen ontwerper Atomium trekken jaarlijks 30.000 euro

Print
Tot 2075, 70 jaar na de dood van architect Waterkeyn, is het Atomium auteursrechtelijk beschermd. Elke reproductie die niet voor het privéalbum bestemd is moet aan de vzw Atomium of auteursrechtenvereniging Sabam worden gemeld, anders dreigt een boete van 91,54 euro per maand dat de beeltenis illegaal wordt gebruikt.

De nabestaanden Waterkeyn vangen jaarlijks nog 30.000 euro auteursrechten.

Sabam verdedigt de praktijk en noemt de oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid van Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) ”een ongepaste stunt”.

Photoshop

Als het aan burgemeester Bart Somers ligt wordt een kleine guerrilla ontketend rond de auteursrechten op het Atomium. Aanleiding is de tentoonstelling over Expo ’58 die Mechelen organiseert.

De organisatoren roepen fotoshoppers op om het Atomium op alle afbeeldingen ’weg te gommen’ als statement, om te protesteren dat de erven Waterkeyn nog altijd van de creatieve vrucht van vader zaliger genieten.

Woordvoerder Thierry Dachelet van Sabam laakt de actie van Bart Somers. ”Het gaat om een stunt om aandacht te trekken voor zijn tentoonstelling, vermits er geen auteursrechten gelden als een afbeelding van het Atomium gebruikt wordt voor de aankondiging van een tentoonstelling. Dat weet Somers goed genoeg. De actie is daarenboven erg dwaas. Wie bepaalde bollen weggomt en een wijziging aan het Atomium aanbrengt riskeert wél een boete voor schending van de morele rechten, à rato van twee tot drie maal het normale reproductietarief. Voor de pers gelden die auteursrechten niet.”

Kristin MATTHYSSEN

Vragen en antwoorden over auteursrechten vindt u op www.copypix.be

MEEST RECENT