Schepen verbiedt film en schrapt zaalshow

De film ‘Ex-drummer’ en de try-out van de nieuwe zaalshow van Vitalski mochten de voorbije week in jongerenontmoetingscentrum De Nartist niet worden vertoond. “De try-out was te duur en de film te choquerend”, zegt schepen van Cultuur Annemie Blommaert (CD&V).

De Koninklijke Muziekkapel van de Brandweer Dendermonde geeft op 12 april om 20u haar jaarlijkse concert Musical Notes in CC Belgica. Voor deze achtste editie koos de kapel het thema ‘Puur’. Heel wat jong talent krijgt de kans om zich te bewijzen.

Om jongeren en cultuur dichter bij elkaar te brengen, werd in Temse de werkgroep Jeugd en Cultuur opgericht. Elke maand organiseert die werkgroep in De Nartist een Cultuurcaffee. De voorbije maanden bracht Cultuurcaffee onder meer Mira & De Maten, Lady Angelina en Kamagurka naar Temse, maar bij de voorbije programmatie liep het mis. De geplande try-out van de zaalshow ’Mijn leven met Leterme’ van Vitalski werd door het schepencollege van Temse afgevoerd. ”Te duur voor een try-out”, luidde het. Tot overmaat van ramp kreeg ook het alternatief, de vertoning van de film ’Ex-drummer’ van Koen Mortier, rood licht van het schepencollege. ”Te choquerend”, klonk het deze keer.

”Het wordt tijd dat het cultuurbeleid in Temse wordt verzelfstandigd”, zegt sp.a-gemeenteraadslid Bert Bauwelinck. ”Ik vraag me af wat het schepencollege heeft bezield om zich te bemoeien met culturele voorstellingen, die elders in Vlaanderen zonder veel heisa al werden vertoond. Politieke satire kent en duldt het college blijkbaar niet. De meest dynamische cultuurcentra zoals Bornem en Turnhout werken al langer met een gemeentelijke vzw. Daardoor kunnen die culturele centra soepeler functioneren en is politieke bemoeienis onmogelijk.”

”Ik vond dat de geplande film niet op een positieve manier bijdraagt tot cultuur”, zegt Annemie Blommaert. ”Als daar vragen over komen, wil ik op de gemeenteraad gerust een aantal beelden uit de film laten zien. De film ’Ex-drummer’ is niet geschikt om zonder voorbereiding aan jongeren van pakweg 14 of 15 jaar te vertonen. Ik geef al lang genoeg les om me ook een beetje verantwoordelijk te voelen. Ik wil in de toekomst meer betrokken zijn bij de programmatie van het Cultuurcaffee. Ik blijf dat trouwens een schitterend initiatief vinden en zal het in de toekomst ook volop steunen.”

GeNo

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio