Karel de Grotehogeschool haalt biodiesel uit palmolie

Karel de Grotehogeschool haalt biodiesel uit palmolie

Karel de Grotehogeschool haalt biodiesel uit palmolie

Print
Aan de Karel De Grote-Hogeschool ontwikkelde een team van studenten, onderzoekers en lectoren een verwerkingsproces om ruwe palmolie in bruikbare brandstof om te zetten. "Zonder gevolgen voor het milieu en de voedselvoorziening van de bevolking", aldus Serge Tavernier van de Karel De Grote-Hogeschool.

Nu de industriële productie van biobrandstoffen wereldwijd onder vuur ligt, toont de Karel de Grote-Hogeschool dat het ook anders kan. Op vraag van de ngo CDI Bwamanda in Congo ontwikkelde het team een procédé om semi-biodiesel uit palmolie te winnen.

"Dit procédé is vooral vernieuwend in zijn verschijningsvorm", aldus projectcoördinator Serge Tavernier van de Karel De Grote-Hogeschool. "De uitdaging bestond erin een eenvoudige, ecologisch verantwoorde en betaalbare manier te vinden om van de olie uit overtollige palmvruchten een geschikte brandstof te maken. Het eindproduct is eigenlijk geen biodiesel, maar gezuiverde palmolie die geschikt is voor lokaal gebruik in motoren zoals stroomgroepen", legt hij uit.

Boost

Van palmolie een bruikbare brandstof maken, kan een boost betekenen voor de lokale landbouweconomie. CDI koopt de artisanaal geperste olie van Congolese boeren, en helpt zo hun koopkracht te vergroten. "Voortaan zullen we deze palmolie, die niet de juiste kwaliteit heeft, kunnen verwerken tot brandstof die geschikt is voor oude vrachtwagens en elektrogene groepen. Mogelijk in de toekomst ook voor onze transportboten", verduidelijkt de logistieke verantwoordelijke van CDI, Rob Dormaels.

.

Nu in het nieuws