Keulen weigert Franstalige burgemeesters te benoemen

Keulen weigert Franstalige burgemeesters te benoemen

Keulen weigert Franstalige burgemeesters te benoemen

Print
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (Open VLD) houdt zijn been stijf rond de niet-benoeming van de FDF-burgemeesters uit drie faciliteitengemeenten. Die stelden zich opnieuw kandidaat, maar de minister ziet geen reden om terug te komen op zijn beslissing.

Le Soir bevestigde dinsdag dat de drie waarnemende burgemeesters (Arnold d'Oreye in Kraainem, Francois van Hoobrouck in Wezembeek-Oppem en Damien Thiry in Linkebeek) zich opnieuw kandidaat stellen om benoemd te worden in de functie. Volgens de krant zullen de drie dat in de loop van de week officieel aan Keulen laten weten.

De drie heren overtraden bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 de taalwet door Franstalige oproepingsbrieven te versturen. Keulen weigerde vervolgens de drie FDF'ers tot burgemeester te benoemen.

De maanden nadien bleef de kwestie een communautaire splijtzwam, zelfs tot op de onderhandelingstafel van de regering. Het FDF liet weten dat ze de drie burgemeesters opnieuw zou voordragen. Partijvoorzitter Olivier Maingain koppelde het debat over het tweede pakket met maatregelen op het vlak van de staatshervorming zelfs aan de benoeming van de burgemeesters.

.

Nu in het nieuws