Legerbevelhebber brengt Irak weer in verkiezingsrace

De drie kandidaten die nog in de race zijn om het Amerikaanse presidentsschap zullen vandaag de gelegenheid te baat nemen om zich te profileren rond het Irakthema. Generaal David Petraeus, de operbevelhebber van de Amerikaanse troepen in Irak, doet immers vandaag in de Amerikaanse senaat zijn standpunten uit de doeken. Zowel Obama, Clinton als McCain zetelen momenteel in het congres.

jrosquin

Generaal Petraeus zal door de senatoren uitgebreid ondervraagd worden over zijn doelstellingen in Irak. Verwacht wordt dat hij gaat pleiten om het aantal Amerikaanse soldaten in de Iraakse brandhaard niet verder terug te schroeven. Tegen de zomer worden er 30.000 militairen teruggetrokken, maar daarna zouden er zo'n 140.000 Amerikaanse soldaten in Irak blijven.

Hoge kostprijs

De drie presidentskandidaten zullen allicht hun stem laten horen, waardoor de Irakkwestie weer hoger zal komen te staan op de verkiezingsagenda. De beide Democratische kandidaten gaan waarschijnlijk kritiek leveren op de hoge kostprijs van de oorlog en op de weinige vorderingen die werden geboekt.

John McCain, die een groot deel van zijn succes te danken heeft aan zijn oorlogsverleden en zijn rechtlijnige oorlogsstandpunten, zal de opperbevelhebber vermoedelijk bijstaan in zijn roep om meer troepen. Volgens hem wordt het terrorisme in Irak langzaam maar zeker de kop ingedrukt.

Soldaten gesneuveld

Desondanks zijn er vandaag weer in totaal zes Amerikaanse soldaten omgekomen bij twee verschillende aanvallen door al-Qaida-aanhangers.