Koning Albert tegen Delphine: "Je bent mijn dochter niet!"

Koning Albert tegen Delphine: Je bent mijn dochter niet!

Koning Albert tegen Delphine: "Je bent mijn dochter niet!"

Print
"Ik heb het recht om erkend te worden door mijn vader". Dat schrijft Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van koning Albert II, in haar autobiografie die op 12 april verschijnt.

De rode draad doorheen het werk is uiteraard de relatie met haar biologische vader. Het bepaalde haar hele karakter en de kunst werd haar toevluchtsoord. Dat staat te lezen in het weekblad Knack dat een exclusieve voorpublicatie geeft.

Echtscheidingsplannen

Naar eigen zeggen had haar vader, prins (toen nog) Albert van Saksen-Coburg, in 1969 concrete plannen om uit de echt te scheiden. Sinds 1966 had Albert immers een geheime relatie met Delphine's moeder barones Sybille de Selys-Longchamps. De prins legde zijn voornemens voor aan zijn broer, koning Boudewijn en een aantal regeringsleden die een regeling uitdokterden.

Die zou inhouden dat Albert geen troonopvolger meer kon worden en dat de barones zijn kinderen met Paola niet meer mocht ontmoeten. Die deal ging niet door waardoor haar ouders elkaar enkel nog stiekem konden zien. De relatie werd onhoudbaar en in 1984 kwam het tot een breuk.

Cadeautjes

De periode daarna kreeg Delphine af en toe cadeautjes van 'Papillon' opgestuurd, maar nadat Mario Danneels in 1999 in zijn boek over Fabiola haar bestaan bekendmaakte, werd Delphine een blok aan het been van het koningshuis.

Toen Delphine hem via veel omwegen eindelijk aan de telefoon kreeg, reageerde de koning van de andere kant van de lijn furieus: "Ik wil niets meer over je horen! ... Je bent mijn dochter niet!"

Nadien zocht ze troost in de kunst die ze maakte. Ondanks alles toont Delphine zich geen rabiate tegenstandster van de monarchie in België.

Lees de voorpublicatie op Knack.be.

.

Nu in het nieuws