Eerste joint op zeven jaar

Eerste joint op zeven jaar

Eerste joint op zeven jaar

Print
Drugshulpcentrum De Sleutel dringt erbij de overheid op aan om de klok rond crisisopvang te voorzien voor minderjarige drugsgebruikers.

”De gemiddelde leeftijd waarop ze met cannabis beginnen is al gedaald naar 12 jaar”, zegt Damien Versele, directeur van De Sleutel. ”Onlangs hadden we hier zelfs een jongere met een jammerlijk record. Hij rookte zijn eerste joint toen hij zeven was”, vertelt directeur Damien Versele.

De drugshulpverlening vandaag spitst zich echter vooral toe op volwassen gebruikers en op harddrugs zoals heroïne of cocaïne terwijl jongeren eerder met softdrugs experimenteren. Vandaag komen heel wat jongeren met verslavingsproblemen noodgedwongen terecht tussen volwassen gebruikers. De Sleutel heeft wel een centrum in Eeklo waar plaats is voor 20 minderjarigen.

”De jongeren die daar komen hebben al een zware verslaving te pakken, vaak in combinatie met psychiatrische problemen en een gerechtelijk verleden. We moeten vroeger kunnen ingrijpen. Hoe sneller jongeren die risico lopen worden geïdentificeerd en geholpen, hoe groter de kans dat de therapie succes heeft. Naast een 24 uurcrisisopvang voor jongeren, moeten er gerichte preventie en vroegdetectie komen. Die moeten jongeren die gevaar lopen, tijdig opsporen. Dat gaat dan over jongeren die opgroeien in gewelddadige milieus en kinderen van verslaafde ouders.”

Gedoogbeleid

De Sleutel klaagt ook het te lakse gedoogbeleid voor cannabis aan dat de vorige regering heeft gevoerd. ”Zeker bij jongeren is dit niet aanvaardbaar. In het secundair onderwijs gebruiken 15.000 scholieren wekelijks cannabis."

.

Nu in het nieuws