Leterme en Balkenende leggen probleem coffeeshops op tafel

Premier Yves Leterme heeft maandag in Den Haag een werkbezoek gebracht bij zijn Nedelandse collega Jan Peter Balkenende. Naast bilaterale dossiers bespraken beide regeringsleiders de samenwerking op Europees vlak.

Yves Leterme bracht zijn eerste buitenlands bezoek als premier aan Nederland en dat is geen toeval. Leterme zelf sprak tijdens een korte verklaring van een ”bewuste keuze” en wees op de goede verstandhouding tussen België en Nederland. ”We stellen het gebaar op prijs”, zei de Nederlandse premier Balkenende.

Leterme werd in audiëntie ontvangen door de Nederlandse koningin. Nadien had hij een werklunch met ministerpresident Balkenende waar de samenwerking op Europees en internationaal aan bod kwam. De EU en de NAVO verruimen en dus is het voor individuele lidstaten steeds moeilijker om te wegen op de besluitvorming, zei Leterme.

”Het zoeken van bondgenootschappen met gelijkgestemden kan daarom belangrijk zijn.” Balkenende en Leterme zijn beiden christendemocraten en ook dat kan helpen. ”Wanneer er sprake is van onderling vertrouwen, zielsverwantschap, kan het makkelijker zijn om elkaar te vinden”, zei hij, al benadrukte Balkenende dat er ook momenten zullen zijn dat hij en Leterme het niet met elkaar eens zijn.

Leterme en Balkende hadden het ook over bilaterale dossiers, zoals dat van de coffeeshops in Maastricht. Maar volgens Balkenende is dat in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de gemeente Maastricht, al zijn er ook contacten tussen de ministers van Justitie van beide landen.

Nu in het nieuws