Zien onze kinderen er in 2020 zó uit?

”De gezondheidsgevolgen zijn natuurlijk het ergste voor de ontwikkelingslanden, waar een minimaal verschil in het klimaat meteen een hogere kindersterfte veroorzaakt. Ook de gezondheid van de kwetsbaarste groepen bij ons, zoals kinderen en sociaal zwakkeren, komt zwaar onder druk.”

Dat zegt dokter Guy Magnus, coördinator van de Europese organisatie voor Onderzoek en Preventie.

”Bovendien zal ons lichaam zich niet meteen aan die veranderingen kunnen aanpassen. Naargelang van de levensstijl kunnen die een andere invloed hebben op mensen”, signaleert Bart Verhagen van de Federale overheidsdienst Volksgezondheid. Zij stelden ter gelegenheid van wereldgezondheidsdag (gisteren) voor welke ziekten onder meer naar Europa ’overvliegen’.

Luchtweginfecties

Door een toename van de warmte en vochtigheid krijgen pollensoorten en huismijt meer kans zich te ontwikkelen. Zij zorgen voor een toename van allergie en hooikoorts.

Huidkankers

Meer blootstelling aan de UV-straling leidt tot meer huidkankers. Ook het aantal gevallen van cataract ten gevolge van UV-straling zit in de lift.

Hartziekten

De hittegolven die vaker voorkomen, zijn verantwoordelijk voor hittestress. Dit doet het aantal hart- en vaatproblemen stijgen.

Tropische ziekten

Als ons gematigd klimaat opwarmt, dreigen ook de tropische ziekten mee te verhuizen. Malaria, dat al geruime tijd verdwenen is uit Europa, zou daardoor wel eens aan een comeback kunnen beginnen. Door de opwarming en door het toenemend luchtverkeer zouden de muggen die de ziekte overdragen hun weg naar ons kunnen vinden.

Nu in het nieuws