"File is goed voor u"

Waarom klaagt u over files? Bezorgen ze u stress? Is het verloren tijd? Volgens de Nederlandse verkeerspsycholoog Cees Wildervanck hebben files ook een heilzaam effect.

“Voor veel mensen is de file het enige moment van de dag dat ze alleen zijn. Ze komen dan even tot zichzelf”, zegt Cees Wildervanck, een gerenommeerd verkeerspsycholoog uit het Groningse Overschild.

“Tijdens dat moment van rust kunnen ze de drukke werkdag verwerken om fris aan het gezinsleven te beginnen. De overschakeling van de werkrol - meestal met een zekere hiërarchie - naar de thuisrol verloopt makkelijker als je alleen bent.”

Om de tijd in de file op te vullen, doen chauffeurs allerhande dingen om zichzelf te vermaken. “We zijn creatief. Chauffeurs spelen hun eigen muziek, sommige mensen regelen nog wat afspraken via de telefoon. Al moet ik als verkeerspsycholoog wel opmerken dat bellen sowieso een risico op ongevallen inhoudt, ook als je handenvrij belt. Het is opmerkelijk dat de zakelijke chauffeurs die het meest mopperen over files op de snelweg, zelf de meeste kans maken op een ongeval, dat op zijn beurt weer files veroorzaakt.”

"Ietsje" onvoldoende

Volgens de verkeerspsycholoog heeft een file in eerste instantie een negatief effect op de mens omdat het ons langer weghoudt van ons doel. Maar de frustratie is nog niet zo groot dat we files vermijden. “We aanvaarden files. Het is een vorm van gewoontegedrag. Mensen staan zelfs niet meer open voor alternatieven. Alleen plotse en drastische veranderingen zetten aan tot het wijzigen van onze gewoonte. Door de jaren heen vertrekken we telkens ietsje vroeger en de brandstof wordt ietsje duurder. Maar dat ietsje is onvoldoende om naar alternatieven te zoeken.”

Vandaag vindt u in de krant een uitgebreide bijlage over de E-313.

Bekijk ook ons Dossier E-313.

Nu in het nieuws