Van de uier in de fles

Beveren-Waas - In de Pauwstraat in Melsele opent zondag een stand met twee automaten. Veeteler Geert Verhelst en zijn broer, bakker Dirk zullen er 24 uur op 24 verse melk en enkele broodsoorten te koop aanbieden. De combinatie van beide levensnoodzakelijke producten in automaten is een primeur voor de regio.
Geert Verhelst nam vijf jaar geleden het ouderlijke landbouwbedrijf in de Pauwstraat over. Hij herinnert zich hoe destijds de omwonenden verse melk op het bedrijf konden komen kopen. “Ik liep met het idee om dat weer mogelijk te maken”, vertelt hij. “Als landbouwbedrijf in een woonbuurt is het belangrijk dat we goed overeenkomen met de omwonenden en dat we hen onze producten kunnen aanprijzen. De drempel om het bedrijf binnen te lopen blijkt te hoog. Zo rijpte het idee van de melk­automaat.”

Toen hij voor dergelijke automaat informeerde, werd de veeteler verteld dat het toestel gecombineerd kan worden met een automaat voor snoep, frisdrank of brood. Alleen het derde voorstel sprak hem aan en meteen nam hij contact op met zijn broer Dirk die al veertien jaar aan bakkerij heeft in de Halfdreef in Beveren.

Dirk Verhelst sloot zich bij de plannen van zijn broer aan. Die legde voor zijn oude stal aan de straatkant al een speciale op- en afrit naar de beide automaten aan. “We willen dat alles veilig verloopt, zeker omdat er ook een voet- en een fietspad liggen”, legt de veeteler uit.

Fles meebrengen

Het broodaanbod zal dagelijks in de automaat ververst worden. De melkautomaat wordt bevoorraad vanuit een koeltank met 75 liter verse rauwe melk, rechtstreeks uit de koeien­uiers. De melk wordt op vier graden bewaard.

“De klanten moeten zelf een melkkan of fles meebrengen. Best een lege waterfles, zodat de melk geen geuren kan opnemen. De automaat zal melk leveren naar rato van het betaalde bedrag. De verse melk kost 0,75 euro per liter”, kondigt Geert Verhelst aan.

Yves Vrebos

Proefopening van melk- en broodautomaat in de Pauwstraat 41 in Melsele op zondag 13 april van 10 tot 17u.
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio