“We zetten een toog voor het hoogaltaar”

Stabroek - Het oude kerkje aan de Kerkstraat in Hoevenen is wellicht het oudste gebouw in de polder. De toren dateert uit 1297. In dit historisch kader presenteert vzw Transept al enkele jaren een waaier aan cultuur. Plastische en beeldende kunsten, woord en voordracht, muziek en zang wisselen mekaar af. Nu staat het nieuwe cultuurseizoen voor de deur.
Het kerkgebouw met de witte toren is de thuisbasis van de vzw Transept. “Dertien jaar geleden, de dag voor de buitenrestauratie van deze kerk, startte een werkgroep met als opdracht een nieuwe bestemming te zoeken voor de gerestaureerde kerk. Al vlug was iedereen het eens dat dit gebouw een schitterend kader was om uiteenlopende culturele activiteiten in onder te brengen”, legt Erik Simons van Transept uit.

Nadat enkele kunstenaars in 2001 en 2002 van de gemeente de toestemming hadden gekregen hun werken in de kerk tentoon te stellen, kreeg de werkgroep een nieuwe drive. De groep bestaat ondertussen uit inwoners van de verschillende deelgemeentes en schotelt Stabroek en omgeving elk jaar een gevarieerd cultuurprogramma voor. Dit jaar kan je er bijvoorbeeld terecht voor uiteenlopende tentoonstellingen van beeldende kunst, folkmuziek, aperitiefconcerten, Hans De Booy, woordkunst en klassieke muziek, Russische zang, Willem Vermandere, en ook Ishtar, die ons land vertegenwoordigt tijdens het Eurosongfestival.

Opvallend aanwezig in het gebouw is het hoogaltaar. “Het is een barokaltaar met een rococotoevoegsel. Het altaar stond vroeger in de kapel van de Engelse Theresianenzusters in Antwerpen. Na de verdwijning van de zusters onder keizer Jozef II kocht de toenmalige pastoor het altaar voor deze kerk”, weet Erik Simons. “Voor dit seizoen proberen we een andere opstelling voor de optredens. Het podium dat vroeger voor het altaar stond, verhuist naar de grote toegangsdeur aan de andere kant van het gebouw. Voor het historische altaar stellen we een toog op. Zo kunnen we de ruimte meer optimaal gebruiken en kan er meer volk de geplande concerten bijwonen”, aldus nog Erik Simons. Om het oude gebouw aan te passen aan de huidige noden en wensen, is het nodig om het 13de eeuwse gebouw ook aan de binnenkant te restaureren. “De beslissing hierover ligt bij het huidige gemeentebestuur, maar we hopen dat de kerk volgend jaar wordt gerestaureerd.”

Organiseren kost geld en daarom wil de vzw het cultuurgebeuren zo adequaat mogelijk runnen. “Nieuw dit jaar is het tripelticket. Voor 35 in plaats van 44 euro heb je een zitje voor Hans De Booy (17 mei), Willem Vermandere (5 oktober) en één concert naar keuze. De groep Ishtar die voor ons land naar het Songfestival gaat, ligt al onder contract voor vrijdag 5 september.”

Erik VANDEWALLE
www.kerkattenhoven.be
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio