Kameroener leert brood bakken op De Waaiberg

Kasterlee - Kameroener Felix Mbabit krijgt in het heemerf De Waaiberg in Kasterlee de bakker­stiel op oude Kempense wijze onder de knie. Het lukt hem aardig, want op zondag 13 april krijgt de politieke vluchteling een diploma op de plechtigheid Boterhammen voor Felix.
“Felix heeft zijn land om politieke redenen verlaten”, vertelt Dirk Van Soom, bakker van de heemkundige kring van Kasterlee. “Hij kwam in Brussel aan en werd door de Dienst Vreemdelingenzaken in Kasterlee geplaatst. Hij mocht geen beroep uitoefenen, maar droomde om ooit bakker te worden.”

De veertigjarige Felix vertoeft twee jaar in ons land. Hij heeft een cursus gevolgd aan het Sint-Jozefsinstituut van Geel. “Ik ben de mensen hier bijzonder dankbaar om ik wat mag leren. Ik woonde vroeger in het kleine dorp Guzang en trok met een vrachtje groenten en fruit naar de nabije stad om ze te verkopen. Mijn moeder, twee zussen en een broer wonen daar nog.”

“Op zondag 9 september van vorig jaar stond hij om 7u ’s morgens aan het heemerf te wachten om te komen helpen bij het bakken”, gaat Dirk Van Soom verder. Dirk Van Soom en Roger Campforts bakken al veertien jaar brood op de oude wijze. De twee stenen ovens, met mutsaards gestookt, kunnen in een weekeind wel 200 broden aan. Die worden nadien verkocht voor een goed doel.

“Als Felix naar Kameroen zou terugkeren, kan hij daar niet op een moderne technologische manier brood bakken”, vervolgt Dirk. “Daarom oefent hij hier zo enthousiast. Zelfs als hij niet teruggaat naar zijn land, kan hij hier wel aan de slag. Maar daarvoor moet de wijziging in de wetgeving voor knelpuntenberoepen, waartoe bakker behoort, in voege treden.”

Felix heeft nog twijfels over zijn toekomst. “Mijn Kastelse vrienden helpen veel. Blijf ik hier dan help ik mijn familie.”

Diploma

Na een half jaar intense oefening zijn de heembakkers van oordeel dat Felix de stiel kent. Dirk heeft een prachtig diploma ontworpen. Op zondag 13 april om 15u overhandigt bakker Marcel Vleugels deze oorkonde. Een Afrikaanse band luistert de plechtigheid op met passende muziek. Natuurlijk ontbreekt vers gebakken brood van de heembakkers en Felix niet op het evenement.

Fons DE CAT
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio