Antwerpen weigert ook tweede centrale voor palmolie

Ook de Nederlandse groep GEP krijgt van de Antwerpse bestendige deputatie geen toelating om in Hoboken een palmoliecentrale te bouwen. De installatie zou niet duurzaam zijn, luidt het oordeel. Bovendien zou ze te veel stikstofoxides uitstoten.

Nauwelijks twee weken geleden kreeg de Nederlandse groep Biox al het verbod om in de haven van Antwerpen een palmoliecentrale te bouwen. Biox wilde 47 megawatt aan stroom opwekken uit de verwerking van plantaardige oliën, vooral palmolie. De bestendige deputatie oordeelde toen dat het verwerken van palmolie geen duurzame oplossing is ten aanzien van de latente energieproblematiek in het land. Bovendien werd de aanmaak van stroom op basis van plantaardige oliën als onvoldoende “groen” bekeken omdat onder meer palmolie ook wordt gebruikt in de voedselketen.

GEP had een gelijkaardige aanvraag lopen voor de bouw van eenzelfde centrale in Hoboken. Die zou 30 megawatt aan stroom aanmaken. Volgens een deskundig onderzoek zou de eenheid te veel stikstofoxides uitstoten in de buurt.

De twee groepen kunnen nu nog beroep aantekenen bij de Vlaamse minister van Leefmilieu, Hilde Crevits (CD&V).

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio