Alcon-Couvreur in handen van Novartis

Alcon-Couvreur, een specialist in oogverzorgingsproducten met een vestiging in Puurs, komt op termijn in handen van het Zwitserse farmaconcern Novartis. De multinational neemt voorlopig een participatie van 24% in de eigenaar van Alcon-Couvreur, de groep Alcon.

In de vestiging van Alcon-Couvreur werkt zo'n duizend man. De firmanaam gaat terug op de stichter van de onderneming, Albert Couvreur, die in het begin van de vorige eeuw begon met de aanmaak van 'OTC-producten' voor de apotheek. Dat zijn producten die men zonder doktersvoorschrift kan kopen.

De groep Alcon nam de onderneming in 1977 over. Dat de binding met de naam van de stichter al die jaren behouden werd, heeft te maken met de patentrechten die op de naam van Couvreur uitstaan. Als men die allemaal had moeten overschrijven van Couvreur op Alcon, zou de nieuwe eigenaar miljoenen euro hebben moeten betalen.

Alcon werd in de jaren tachtig op zijn beurt overgenomen door de Zwitserse voedingsgroep Nestlé. Het bedrijf heeft onderhand een gesprek opgezet over de toekomst van Alcon. “Kennelijk omdat OTC-producten niet langer passen in de strategie van een chocoladeproducent”, zegt algemeen directeur Philippe Van Aerde van Alcon-Couvreur. “De Zwitsers zagen de toekomst van een OTC-producent bij voorkeur binnen het strategisch kader van een farmaconcern als Novartis.”

Alcon-Couvreur is vandaag internationaal de grootste producent van oogzalven en oogdruppeltjes. Binnen de groep is de onderneming uit Puurs helemaal toegespitst op de internationale export. Ze voert uit naar meer dan 120 landen.

Geen gevaar

Vanuit de vaststelling dat ook Novartis een aantal oogverzorgingsproducten in portefeuille heeft, stellen nogal wat personeelsleden in Puurs zich de vraag of een en ander op termijn geen problemen dreigt op te leveren. Directeur Van Aerde relativeert dat. “Novartis is een aanbieder van onder meer contactlenzen. Die hebben wij niet. Daar zit dus veeleer een synergie in. Bovendien gaan wij uiteraard met Novartis ook praten over wat de toekomst voor alle betrokken partijen in petto heeft.”

De participatie van Novartis van 24% in Alcon is voorlopig een eerste stap op weg naar de totale overname. Met Nestlé werd een akkoord betekend waarbij het farmabedrijf tussen januari 2010 en juli 2011 nog eens een bijkomend belang van 52% zal overnemen van Nestlé. Op die manier wordt Novartis dus ook meerderheidsaandeelhouder. Intussen blijft 23% van het aandelenkapitaal uitstaan op de beurs.

Alcon was in 2007 goed voor een omzet van 5,6 miljard dollar. Daar werd een nettowinst van 1,6 miljard dollar op verdiend. Puurs tekent van zijn kant voor een omzet van 250 miljoen euro.

Nestlé zal met de geïncasseerde middelen de uitstaande schuldenlast afbouwen.

Marc BALDUYCK

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio