Jan Vanriet tekent Cees Nooteboom

Schilde - Jan Vanriet en Nederlands auteur Cees Nooteboom zijn oude vrienden die elkaars werk waarderen. Mede hierdoor kwam er een samenwerking tot stand waarvan het resultaat vanaf woensdag te zien is in de bibliotheek op het De Coninckplein.
De culturele organisatie Behoud de Begeerte heeft de gewoonte de wanden van haar thuis, de Permeke Bibliotheek, op tijd en stond te trakteren op een sterk staaltje beeldende kunst. Ditmaal kan de bibliotheekbezoeker de tekeningen ontdekken die Antwerps kunstenaar Jan Vanriet maakte bij het werk van auteur Cees Nooteboom. De expo draait rond de illustraties voor twee verschillende boeken,
Rode Regen en Een winterreise.

Vanriet en Nooteboom zijn al meer dan vijftien jaar goede vrienden. Hugo Claus, met wie Vanriet vaak heeft samengewerkt, stelde de twee aan elkaar voor. Momenteel werkt het duo aan een derde gezamenlijk project. Het wordt een bibliofiele uitgave met drie verhalen die in tegenstelling tot Rode Regen fictief zullen zijn.

Sober

Het idee voor een expo kwam er nadat er interesse was getoond in Duitsland. “In het najaar zal de expositie naar daar verhuizen, en zal ik het aanvullen met werk dat nu in de maak is”, vertelt Vanriet. Intussen zijn de sobere zwart-wit tekeningen uit Rode Regen en de aquarellen uit Een Winterreise tot 27 april hier te bewonderen.

Vanriet heeft de komende maanden nog heel wat in petto. In mei komt zijn nieuwe dichtbundel Stormlicht uit en gaat een grote tentoonstelling Meikever vlieg open in galerie De Zwarte Panter. Daarvoor is hij vertrokken vanuit films van de jaren dertig en veertig uit nazi-Duitsland, al is dat niet het enige thema. Tot slot komt binnenkort ook een catalogus met biografische inslag uit.


Evita BONNE
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio