"Ik zag die container pas toen ik uitstapte"

Herenthoutenaar Raf Mans (38) ontsnapte op maandag 31 maart op miraculeuze wijze aan de dood. Bij een spectaculair ongeval op de A12 viel een oplegger op zijn Ford Focus. "Ik begrijp zelf niet goed hoe ik hier levend uitkwam", vertelt hij. "Die container zag ik pas wanneer ik uit de auto gestapt was."

Mans reed vorige week via de A12 naar zijn werk bij BASF. Rond 6.55u moest hij plots uitwijken voor een wild manoeuvre van een trekker-oplegger. "Die chauffeur ging vol op de rem staan en zwenkte naar links", blikt de Herenthoutenaar terug. "Ik ging ook naar links en reed bewust de middenberm in. Ik hoopte dat ik veilig tot stilstand kon komen en niet op een verlichtingspaal zou knallen."

Wat er toen gebeurde, is voor Raf Mans niet helemaal duidelijk. "Die vrachtwagen zag ik niet komen. Ik hoorde lawaai en zag niets meer. Ik dacht dat ik in de boskes zat. Twee toegesnelde mensen konden mijn deur openen. Pas toen ik uitgestapt was, zag ik die container."

Raf Mans dwaalde wat rond op de middenberm. "Echt gewond was ik niet, maar een ziekenwagen nam me mee. Ik besefte niet dat ik net iets bijzonders meegemaakt had."

De Roemeense bestuurder van de trekker-oplegger raakte lichtgewond. Een Portugese trucker, ook betrokken bij het ongeval, liep zware verwondingen op.

De volgende dag moest de Herenthoutenaar nog enkele spulletjes uit het wrak van zijn Focus halen. "Pas toen zag ik hoe weinig plaats er was naast die container. Dan kwam ook het besef: ik heb on-ge-lo-felijk veel geluk gehad."

Een week na het mirakel kampt Mans met lichte rugklachten. "Maar die zijn hopelijk van voorbijgaande aard. Ik ben ook alweer aan de slag. Nachtmerries heb ik nog niet. Ik denk niet al te vaak terug aan het ongeval, wellicht omdat ik ook niet precies gezien heb wat er gebeurd is. Maar natuurlijk moet ik het verhaal heel vaak doen. Iedereen spreekt me aan en zegt dat het ongelofelijk is dat ik niets mankeer na zo'n crash."

Peter DE MEYER

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio