30e Rally naar Dakar zaterdag van start

Zaterdag 5 januari start de 30e editie van de Rally naar Dakar. De Dakar 2008 is niet alleen een jubileumeditie maar belooft ook een erg zware editie te worden.

Belga

Voor het eerst sinds 2002 moeten de motoren, auto's en vrachtwagens bijna 6000 kilometer tegen de tijd afwerken, 5736 kilometers om exact te zijn. Meer wedstrijdkilometers, kortere verbindingsritten en zand... veel meer zand dan de voorbije jaren. Er zijn veertien etappes, goed voor een totaal van 9273 kilometer. Het deelnemersveld oogt indrukwekkend met 570 teams, waarvan 205 auto's.

Voor het derde jaar op rij is Lissabon de startplaats. Er is geen proloog, maar meteen een rit van 104 kilometer van Lissabon naar Portimao. Op zondag is er een korte rit van 15 kilometer, waarna de volledige karavaan verscheept wordt naar Marokko.

Marokko is eens te meer de poort naar Afrika en heeft een sleutelfunctie in deze Dakar. In Marokko worden enkele verraderlijke etappes gereden en nodigt het parkoers uit om snel te rijden. De Marokkaanse ritten worden gereden op alle mogelijke ondergronden. Zo worden er dus al de eerste zandkilometers geserveerd, om de eerste selectie door te voeren voor het richting Mauritanië gaat. Dat land wordt al sinds 1983 aangedaan. Een vaste waarde dus, maar ook een land met enorme risico's. Zo werden er op 24 december vier mensen ontvoerd, die vermoord werden teruggevonden. Na overleg met de lokale overheden kreeg wedstrijdleider Etienne Lavigne garanties voor de veiligheid van de deelnemers en blijft het parkoers behouden.

"Ik wil niet in detail treden over de gesprekken die we gevoerd hebben", zegt Lavigne. "Ik kan je wel zeggen dat we dagelijks contact hebben met onze mensen in Mauritanië en dat we alles nauwgezet opvolgen. Ik kijk enorm uit naar de start. Ik ben ook blij zoveel Belgen aan de start te zien. België heeft een geschiedenis in de Dakar. De wedstrijd laat sommigen nooit los. Neem Grégoire de Mevius. Hij keert terug als teammanager. Vergeet ook niet Vanina Ickx, die dit jaar start met de dochter van Senegalese president."

Op 20 januari eindigt de Dakar met een korte klassementsrit van 23 kilometer, met als traditionele aankomstplaats het Lac Rose in de Senegalese hoofdstad.