Philippe Gilbert is klaar voor de Koppenberg

Print
Philippe Gilbert wil na zijn tweede overwinning in de Omloop Het Volk en zijn derde plaats in Milaan-Sanremo in alle rust naar de volgende topopdracht toeleven. Reden waarom hij zondagavond al zijn laatste persbabbel gaf in het vooruitzicht van de Ronde van Vlaanderen.

Dat het moest gebeuren minder dan een uur nadat hij in de Brabantse Pijl op zijn donder gekregen had van Sylvain Chavanel en van de ploeg Cofidis van Nick Nuyens deerde hem niet. "Natuurlijk had ik graag gewonnen. Als ik niet te voet gestaan had op het moment dat Chavanel er vanonder muisde, had dat allicht gekund. Maar mijn eerste bekommernis zondag was nog een doorgedreven training doen in het vooruitzicht van de Ronde", aldus de Waal.

"Ontgoocheld ben ik dus niet. Temeer daar ik ook hier alweer op het podium stond zoals ik dat dit jaar al heb kunnen realiseren in bijna alle wedstrijden waaraan ik deelgenomen heb. Dat bewijst dat de conditie meer dan goed is. Nu komt het er op aan om me nog een week goed te verzorgen. Want ziek worden is nu het grootste gevaar dat nog bestaat."

Vorig jaar kon Philippe Gilbert in Brugge nog starten zonder dat andere renners hem bij de kanshebbers rekenden. Dat zal zondag wel anders zijn.

"Ik ga er inderdaad van uit dat de naam Gilbert 's morgens de revue zal passeren als de ploegen hun briefing doen. De anderen zullen me niet vroeg in de wedstrijd met een groepje laten wegrijden, laat staan dat ze me in volle finale zomaar mijn ding zullen laten doen. Dat is dan de keerzijde van de medaille als je succes hebt. Daarom zal ik kalm moeten blijven. Mijn eerste opdracht in de Ronde bestaat er in om valpartijen en lekke banden te vermijden. Als ik daarin slaag, rijd ik automatisch de finale", zegt de kopman van Française des Jeux.

In het weekend van de laatste generale repetitie heeft Philippe Gilbert niets anders gezien dan wat iedereen gezien heeft. "CSC heeft het sterkste blok en Cofidis doet er weinig voor onder. Ook Quick.Step zal naar goede gewoonte sterk zijn. Dat is minder goed voor mij. Als CSC er bijvoorbeeld in slaagt om met vier de schifting te overleven, krijg ik het gegarandeerd kwaad dank zij hun sterke teamgeest. Als andere ploegen met vier of zelfs vijf renners kunnen overleven, wordt dat voor ons een probleem."

Sterkere ploeg

"Ik zal al blij zijn als ik in de cruciale fase van de koers nog een of twee renners van Française des Jeux naast mij heb. Daartoe moeten mijn ploegmaats wel in staat zijn. Een wedstrijd in handen pakken zoals CSC en Cofidis, kunnen we niet. Maar mijn ploegmakkers kunnen me wel ver brengen."

"De ploeg is sterker geworden in vergelijking met de voorgaande jaren. Als ik in de Ronde kan rekenen op een Guesdon zoals die me in Milaan-Sanremo aan de voet van de Poggio afgezet heeft, zal ik al heel tevreden zijn."

"Bij te grote rivaliteit onder de ploegen is Guesdon bovendien iemand die zelf ook weg kan rijden zodat niet alle druk op mijn schouders ligt", zegt Gilbert.

Als de weersomstandigheden het toelaten, houdt Philippe Gilbert woensdag nog een parcoursverkenning. Bij slecht weer kan hij de resterende dagen niets anders doen dan de conditie onderhouden. Heeft hij in dat geval voldoende parcourskennis voor de Ronde?

"Zoals de Vlamingen bijna blindelings van de ene helling naar de andere kunnen rijden, kan ik dat als Waal niet. Maar ik ken natuurlijk wel de cruciale plaatsen. Al kan je nooit vooraf zeggen waar het echt zal gebeuren. Zeker dit jaar niet. Want het komt me voor dat wegrijden met een groep gemakkelijker geworden is dan de voorbije jaren. Vroeger was dat werk voor de kleine ploegen om wat publiciteit te kunnen rapen. Nu gebeurt het zelfs dat ze voorop blijven zoals in Waregem en in Harelbeke. Dat maakt dat er nerveuzer gekoerst wordt", meent Gilbert.

Dat de Koppenberg opnieuw in het parcours van de Ronde steekt, kreeg Gilbert pas zondagochtend van ploegleider Martial Gayant te horen.

"Het deert me niet. Het hoort bij de show, bij het spektakel. En iedereen moet er over. Dat de weg nieuw aangelegd is, is al een hele verbetering. Ook beter is dat we meer snelheid zullen hebben om er aan te beginnen omdat we er rechtdoor opgaan en niet eerst een bocht moeten nemen. Ja, ik ken de Koppenberg. Ik moest er al een keer over. Te voet", aldus nog Philippe Gilbert.

Meer sportnieuws