FIFA weert alle technologische snufjes in het voetbal

De Internationale Voetbalbond FIFA heeft zaterdag besloten om alle experimenten stop te zetten die met technologie in het voetbal te maken hebben. De FIFA ging wel akkoord met een experiment met twee bijkomene assistent-scheidsrechters per wedstrijd.

Belga

BR>

Het Internationaal Bestuur van Voetbalbonden (IVAB) besloot om een punt te zetten achter het gebruik van camera's op de doellijn. Wel zal er geëxperimenteerd worden met een extra assistent die achter het doel geplaatst wordt en zich voornamelijk met fouten en wangedrag in het strafschopgebied zal bezighouden. Het systeem, waar UEFA-voorzitter Michel Platini een voorstander van is, zal getest worden tijdens een UEFA -of FIFA-toernooi voor de vergadering van volgend jaar.

Eerder dacht de IVAB aan twee verschillende systemen: een bal uitgerust met een microchip en een systeem dat op camera's gebaseerd is zoals in het tennis en het cricket. Vooral de Engelse Voetbalbond (FA) was gewonnen voor dit idee, en de Engelse Premier League had al gehoopt dat het technologisch hulpmiddel van bij de start van komend seizoen geïntroduceerd kon worden.

FIFA-voorzitter Joseph Blatter was hier echter geen voorstander van. "Er komen geen andere technologische experimenten meer, en het komt ook niet meer op de agenda. Voetbal is een sport gespeeld door mensen, het is een spel met een menselijk gezicht", verklaarde David Collins, de secretaris-generaal van de Welshe Voetbalbond (WFA).