Nederlandse clubs bereiken akkoord over inkrimping play-offs

Print
Net nu in België na lange discussies een consensus is gevonden over de invoering van play-offs, hebben de achttien ploegen uit de Nederlandse eredivisie een akkoord bereikt omtrent een afslanking van de nacompetitie. Dat heeft de belangenvereniging Eredivisie maandag bekendgemaakt.

De unanieme overeenstemming onder de eredivisieclubs houdt in dat de play-offs tussen de nummers twee tot en met vijf om een plaats in de voorronde van de Champions League komen te vervallen.

De play-offs om het vierde en laatste UEFA-Cupticket blijven wel bestaan. Die gaan tussen de nummers vijf tot en met acht of zes tot en met negen. In het laatste geval is de bekerwinnaar bij de eerste vijf geëindigd in de reguliere competitie.

De Nederlandse Voetbalbond moet wel nog zijn akkoord geven omtrent de wijzigingen. In België bereikte de Profliga eerder deze maand een akkoord over de hervorming van de voetbalcompetitie.

Vanaf het seizoen 2009-2010 zal de eerste klasse bestaan uit zestien teams en worden er play-offs gespeeld. Wie na de reguliere competitie bovenaan staat, is nog geen landskampioen. Pas in de play-offs, waaraan de eerste zes teams deelnemen, wordt om de titel en de overige Europese tickets beslist. De ploegen beginnen daarin met de helft van hun punten en spelen eenmaal uit en thuis tegen elk team.

De ploegen die na de reguliere competitie tussen plaatsen zeven en veertien eindigen, spelen eveneens play-offs. De winnaar daarvan ontmoet in een barragewedstrijd om het laatste UEFA Cup-ticket een ploeg uit de play-offs voor de titel.

Meer sportnieuws