Alcohol tijdens zwangerschap verhoogt kans op autisme

Elke aanstaande moeder weet het: tijdens de zwangerschap is het absoluut niet raadzaam om te roken en te drinken. En nu maakt de Sunday Times melding van een nieuw, gevaarlijk neveneffect van alcoholgebruik bij zwangere vrouwen: hun baby loopt een groter risico om autistisch te worden.

Belga

Die waarschuwing komt van Raja Mukherjee, een Brits psychiater die al lang campagne voert tegen drankgebruik door zwangere vrouwen en zelfs heel kleine hoeveelheden alcohol als gevaarlijk voor de baby bestempelt. Mukherjee onderzocht de voorbije anderhalf jaar kinderen die schade hebben ondervonden door alcoholgebruik van hun moeder en stelde vast dat een hoog percentage van die kinderen kampt met autisme.

"Genetische omstandigheden blijven de meest voorkomende oorzaak voor autisme", aldus de psychiater in een presentatie voor collega's, "maar dat wil nog niet zeggen dat andere factoren geen rol spelen. Een daarvan lijkt het gebruik van alcohol te zijn door vrouwen tijdens de zwangerschap. En wat belangrijk is: in tegenstelling tot genetische condities is dit volledig vermijdbaar."

Ondanks deze en eerdere waarschuwingen tegen drinken tijdens de zwangerschap , blijkt volgens het Britse ministerie van Gezondheid meer dan de helft van de zwangere vrouwen toch meer dan één pint of een glas wijn per dag te drinken. Het Brits Medisch Genootschap luidde eerder dit jaar al de alarmklok over het toenemende gebruik van alcohol door jonge vrouwen, ook tijdens de zwangerschap.