'Je moet je fans teleurstellen'

'Je moet je fans teleurstellen'

'Je moet je fans teleurstellen'

Print
Op het toppunt van zijn populariteit stuurde de Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen zichzelf in 2005 met brugpensioen. Maar de zelfverklaarde ‘koning van de lach’ heeft nog pijlen op zijn boog. In het Dommelhof in Neerpelt bewees Teeuwen zaterdag in Belgische première dat hij ook een begenadigd jazzzanger is.
BR />
Het was waarschijnlijk het snelst uitverkochte concert in de geschiedenis van het Dommelhof: na amper twee uur zat organisator Noorderlicht al zonder tickets. Maar een deel van het publiek verkeert zelfs op de dag van het optreden nog in de waan dat ze de lichtelijk geniale cabaretier aan het werk zullen zien.
Voor hen is het even schrikken als blijkt dat Teeuwen naar Neerpelt is gekomen met de voorstelling ‘Hans Teeuwen zingt liedjes die door anderen al veel eerder, veel vaker en veel beter zijn gezongen’, waarin hij samen met een vijfkoppige band nummers vertolkt van artiesten als Frank Sinatra en Ray Charles, maar ook eigen werk. Het publiek moet even wennen, maar uiteindelijk pakken Teeuwen en co de zaal helemaal in. En voor wie toch liever de komiek aan het werk had gezien, zijn er nog de bindteksten.

“Het volgende nummer is van een blinde neger, hij wist dus zelf niet dat hij een neger was”, klinkt het. Of tegen zanger Udo, die met zijn vriendin en belspelmeisje Liesbeth Gelade op de eerste rij zit: “Ik ga je wijf versieren met een liedje”.

Ondergang

Een half uur na de voorstelling spreken we Teeuwen backstage. Mama komt even hallo zeggen, een bandlid biedt een joint aan. “Die jazzmuzikanten worden mijn ondergang”, grinnikt Teeuwen.

Het optreden was een succes. “Zoals elk publiek dat geen ervaring heeft met jazzconcerten wisten ze niet dat je klapt voor een solo. Maar toen ze dat eenmaal doorhadden, begonnen ze ook tijdens de solo te klappen. Te gek (lacht)!”

Een keer eerder stond hij in België op het podium, herinnert Teeuwen zich. “Begin jaren negentig was dat, in Gent. Maar Neerpelt voelt voor mij niet echt als het buitenland.” Budel, waar hij opgroeide, ligt immers amper 13 kilometer verder.

Dat 90 procent van het publiek voor de cabaretier Hans Teeuwen is gekomen, stoort hem niet. “Mensen blijven kinderen: als ze tien keer hetzelfde verhaaltje gehoord hebben, willen ze dat liever nog een keer horen in plaats van iets nieuws. Wim Schippers (Nederlands kunstenaar en mediafiguur, nvdr) zei eens: ‘Het gaat erom dat je je fans teleurstelt’ (lacht). Dat gaat misschien wat ver, maar ik wil geen marionet worden. Ik doe wat ík wil doen, maar ik doe het wel met volle overgave. Ik ben geen cabaretier die toevallig wat zingt, ik neem dit heel serieus.”
MEEST RECENT