Eredoctoraat voor vrouw Nelson Mandela

Print
Op maandag 21 april reikt het bestuurscollege van de Universiteit Gent een institutioneel eredoctoraat uit aan Graça Machel. De Mozambikaanse is de huidige vrouw van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela.

Het eredoctoraat voor Machel past in de lijn van de onderscheidingen die de UGent de voorbije jaren toekende aan mensenrechtenactivisten zoals secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan of de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu.

Machel werd als Graça Simbine geboren in Incadine, Mozambique, op 17 oktober 1945. Ze studeerde letterkunde aan de Universiteit van Lissabon en begon haar loopbaan in Mozambique als leerkracht. Als lid van het Mozambikaans Bevrijdingsfront FRELIMO werd ze ook politiek actief.

Met de onafhankelijkheid van Mozambique in 1975 werd ze minister van Onderwijs en Cultuur, en trouwde ze met toenmalig president Samora Machel. Die overleed in 1986, maar Machel bleef minister tot 1989. In haar beleid legde ze de nadruk op basiseducatie en kinderrechten.

Binnen Mozambique was ze een drijvende kracht in de vredes- en verzoeningsbeweging na de conflicten met Rhodesië en Zuid-Afrika.

In 1996 leidde ze op vraag van toenmalig VN-secretaris-generaal Boutros-Ghali een commissie die onderzoek voerde naar het effect van oorlog op kinderen. In 1998 werd Machel voor de tweede keer "First Lady" door haar huwelijk met Nelson Mandela.

Momenteel is Machel Chancellor van de Universiteit van Kaapstad. Ze is tevens goodwill ambassadrice voor UNICEF en samen met Nelson Mandela en Desmond Tutu stichtte ze "The Global Elders", een denktank en drukkingsgroep van wereldleiders die mondiale problemen aankaarten. Rector professor Paul Van Cauwenberghe zal het eredoctoraat uitreiken.

MEEST RECENT