Paus voelt zich 'vereerd' door Nederlandse bloemen

Het traditionele "Bedankt voor de bloemen" dat de paus elk jaar uitspreekt tijdens het Urbi et Orbi is geen holle frase. Toen een van de Nederlandse bloemarrangeurs zondag tijdens een gesprek met de paus aangaf het een eer te vinden hem de hand te mogen schudden, draaide de paus het om: "Het is mij juist een eer", zei Benedictus XVI.

Belga

Volgens hoofdarrangeur Charles van der Voort uit Leiden was het zondag opnieuw "geweldig" op het Sint Pietersplein in Rome. Van der Voort kreeg dit jaar "wel vijf keer een compliment" van de paus, zo zei hij zondag na afloop.

Sinds de zaligverklaring van Nederlander Titus Brandsma in 1985 verzorgt een team van Nederlandse bloemisten en arrangeurs de bloemenpracht op het Sint Pietersplein met Pasen. Voor Van der Voort is het elk jaar weer spannend. "Ik heb in totaal twaalf keer een paus de hand geschud, maar het blijft bijzonder."

Een team van 25 tot 30 mensen werkte dit jaar aan de bloemenzee op het plein. Op Witte Donderdag vertrokken de bloemisten naar Rome. De vrachtwagens met plantmateriaal en bloemen kwamen ook die dag aan. "Daarna hebben we met zijn allen keihard gewerkt, tot op de dag zelf toe."