De Winne met mascotte in ruimte

Mace, de mascotte van de F16-piloten uit Kleine Brogel, gaat in mei 2009 naar alle waarschijnlijkheid de ruimte in met Frank De Winne. Het Simpsonpopje, dat al de hele wereld afreisde, zal samen met de kosmonaut zes maanden aan boord van het ruimtestation ISS verblijven. “Achteraf wordt het popje geveild ten voordele van het Kinderkankerfonds,” vertelt adjudant Michel Collaert die het initiatief opstartte.

ssimons

BR />

Afgelopen zomer overleed Nieltje Ponsaerts (6) uit Aarschot aan kanker. “Het jongetje had een voorliefde voor alles wat snel was,” legt Collaert uit. “Hij was verzot op Porsches, Ferrari’s én op F16’s.”

Na Nieltjes’ dood ging Collaert op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel van start met het project “I fly for charity” ten voordele van het Kinderkankerfonds. De piloten kozen drie mascottes uit die meevliegen naar alle uithoeken van de wereld.

“Elk smaldeel - er zijn er drie - heeft een eigen poppetje,” aldus Collaert. “Het gaat om een tijgertje, een Tweety en een Homer Simpson. Ze hangen permanent in de lucht. Ze hebben al op de noordpool, in Afghanistan en in Australië gezeten en worden permanent doorgegeven aan crews van andere landen en luchtvaartmaatschappijen. Van de poppetjes worden foto’s gemaakt en er wordt een logboek met hun vlieguren bijgehouden. Eind 2009 willen we de globetrottende popjes, de foto’s en de logboeken via het internet veilen voor het goede doel.”

Een soortgelijk initiatief in Nederland leverde naar verluidt al 150.000 euro op.

197 gram

Mace, het Simpsonpoppetje dat toebehoort aan het 349ste smaldeel en dat op dit moment onderweg is naar Indië, is goed op weg om z’n prijs op te drijven. Het reist in mei volgend jaar immers mee met Frank De Winne naar het internationaal ruimtestation ISS. De contacten tussen Kleine Brogel en de ruimtevaarder zijn uitstekend.

“De Winne was jarenlang F16-piloot. Eind jaren negentig was hij de commanding officer van het 349ste smaldeel van de luchtmachtbasis,” aldus Collaert. Toen de piloten vernamen dat hun oud-commandant opnieuw de ruimte in zou gaan, contacteerden ze de man uit Sint-Truiden met de vraag of hun mascotte mee mocht. “Hij was in principe akkoord,” zegt Colpaert. “Enkele dagen geleden moest ik wel nog de maten van het popje nemen. Het is 22 centimeter groot en het weegt 197 gram. De Winne mag maar anderhalve kilogram persoonlijke bagage meenemen, dus dat moest hij nog even bekijken.”

Rechten

Als alles goed verloopt begint Mace in mei 2009 vanop een basis in Kazachstan aan z’n eerste ruimteavontuur. Boordingenieur De Winne vliegt dan samen met een Rus en een Canadees met de Sojoezcapsule naar het ISS, waar hij zes maanden zal blijven om proeven te doen. Mace (het Engels voor de middeleeuwse strijdknots die symbool staat voor het 349ste smaldeel, KB) zal samen met zes kosmonauten tegelijk op een hele kleine ruimte leven. Of er ook foto’s van de gele pop in gewichtloze toestand zullen volgen?

“Dat weet ik niet,” reageert Collaert. “Dan moet De Winne ook nog een fototoestel meenemen en z’n bagage is al zo beperkt. Maar we weten wel dat er een camera aan boord is. Onze droom is natuurlijk dat hij samen met het popje in beeld komt en dat die beelden vervolgens de wereld rond gaan.”

Enig minpuntje: Collaert moet nog vragen aan de makers van de Simpsons of alles in orde is met de rechten op het poppetje. “Maar ik ga ervan uit dat dit rond komt,” zegt hij. “Het is tenslotte een ruimtereis voor het goede doel.”

Help De Winne de ruimte in met dit spelletje!