Engelse voetbalvrouwen moeten voortaan Engels leren

Engelse voetbalvrouwen moeten voortaan Engels leren

Engelse voetbalvrouwen moeten voortaan Engels leren

Print
Voortaan moeten buitenlandse voetballers in Engeland inburgeren en de taal leren, aldus de Sunday Times. En hetzelfde geldt voor de (vaak roemruchte) voetbalvrouwen die hen vergezellen. De nieuwe maatregel geldt alleen voor spelers(vrouwen) uit niet-EU-lidstaten zijn vrijgesteld.

Dat de Britse topploegen die momenteel het internationale voetbal domineren daarvoor steeds vaker een beroep doen op buitenlands talent weet elke liefhebber. En da gaat soms heel ver, want met name Arsenal brengt week-in-week-uit een ploeg op het veld die geen enkele Engelse speler telt.

Geen van die geïmporteerde spelers heeft problemen met voetbaltermen, met scheldwoorden wanneer de scheidsrechter iets beslist dat hen niet aanstaat of met het kopen van een nieuwe sportwagen. Maar in de dagelijkse omgang laat hun taalkennis vaak zoveel te wensen over dat ze moeten worden geïnterviewd in aanwezigheid van een tolk.

Examen Engels

Dat moet gedaan zijn, zo besliste het ministerie van Binnenlandse Zaken in Londen. Daar vindt men dat elke speler en elke begeleidende partner bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk een examen Engels moet afleggen. In de woorden van minister Jacqui Smith "moeten ze allemaal in staat zijn complexe teksten over abstracte en concrete onderwerpen te begrijpen en met autochtonen te kunnen converseren", zegt ze in toelichting op de plannen die nog deze lente van kracht zullen worden.

Het is een nieuw probleem voor de voetbalsterren uit het buitenland, die sinds kort ook al worden getroffen door een nieuwe belastingregeling voor inwijkelingen waardoor ze voortaan - net als vreemde spelers in België - belast zullen worden volgens dezelfde schalen als Britten. Die maatregelen heeft er ook al voor gezorgd dat het vernieuwde Wembleystadion niet het decor zal vormen voor de Champions League finale 2010, omdat buitenlands clubs dan ook zouden kunnen worden belast op wat die match hen opbrengt.

MEEST RECENT