Wil uw dochter ook Miss Bimbo worden?

Wil uw dochter ook Miss Bimbo worden?

Wil uw dochter ook Miss Bimbo worden?

Print
In Frankrijk en Groot- Brittannië is het internetspel Miss Bimbo een grote hit. Ruim 1,2 miljoen Franse tienermeisjes en 200.000 Britse meiden bouwen een virtueel personage om tot dé ultieme bimbo. Gewaagde kledij, dieetpillen, borstvergrotingen... In de wereld van Miss Bimbo kan het allemaal.
BR /> Britse experts vinden de website verschrikkelijk en spreken van ‘even dodelijk als pro-anorexia-websites’. Wij vroegen Hans Van Cromburgge, doctor in de pedagogie, welk effect deze webgames op tieners hebben.

Op de websites www.ma-bimbo. com en www.missbimbo.com kunnen tienermeisjes volledig gratis een virtueel figuurtje aanmaken en haar vervolgens aanpassen aan de hand van kleding, dieetpillen of zelfs plastische chirurgie.
“De bedoeling van het online spel is om zo snel mogelijk de ultieme Miss Bimbo te worden. De website spoort zelfs aan om een beroemde man te zoeken om sneller aan populariteit te winnen. De makers benadrukken al dat enkel het uiterlijk belangrijk is, maar ze sporen ook nog eens aan om je anders voor te doen dan dat je eigenlijk bent en dat is écht verkeerd” legt doctor Van Crombrugge uit.

“Kinderen willen populair zijn, maar de website reikt verkeerde strategieën aan. Het zou echter hypocriet zijn om te zeggen dat enkel deze websites het slankheidsideaal doorgeven. Eigenlijk bevestigt dit soort spellen alleen maar waarmee kinderen dagelijks in alle andere media te maken krijgen. Zangeressen, actrices, presentatrices... ze zien er toch altijd allemaal slank uit en hebben een mooie boezem. Er zijn zelfs ouders die hun dochter een borstvergroting cadeau doen op hun achttiende verjaardag,” zegt doctor Van Crombrugge.

Bimbo Dollars

Het aanmaken van een virtuele bimbo is volledig gratis, maar als uw dochter haar een andere look, een grotere boezem of een slankere taille wil geven, moet ze Bimbo Dollars op tafel gooien. Dit virtuele geld kunnen ze per sms aanschaffen.

“Ik heb niets tegen commercialisering, maar ik kan me voorstellen dat ouders machteloos staan tegen dit soort praktijken. In enkele seconden is het saldo op de herlaadkaart van dochterlief geruild in virtueel geld waarmee ze dan een virtuele liposuctie kan uitvoeren.”

Toch vindt Doctor Van Crombruggen de mening van sommige Britse experts die menen dat Miss Bimbo aanzet tot pro-anorexia-gedrag overdreven. “Het is algemeen geweten dat jonge meisjes soms problematisch gedrag vertonen op gebied van voeding. Miss Bimbo sleept jonge meisjes mee om een hip en aantrekkelijk figuurtje te creëren, maar ik denk wel dat de meeste kinderen beseffen dat het om iets virtueels gaat. Kinderen zijn kwetsbaar, maar dat betekent niet dat spellen zoals Miss Bimbo verboden moeten worden. Het is net de taak van de ouders om kinderen te controleren en te informeren. Het heeft geen zin om constant naast je kind te zitten als het op internet surft, maar je moet wel met je zoon of dochter praten over wat er allemaal op het internet staat. Om verslaving te voorkomen, kun je als ouder – naargelang de leeftijd van het kind – tijdsbeperkingen invoeren.”

Sara

De bottomline van Miss Bimbo is populair zijn. En daar is op zich niets mis mee, want iedereen wil er goed uit zien en veel vrienden hebben. “Ouders willen toch ook dat hun kind populair is. Hoeveel drukte wordt er niet veroorzaakt door moeders die met hun dochters winkel na winkel afschuimen om de perfecte communiekleren te vinden. We zijn altijd met onze populariteit en ons uiterlijk bezig, al is het soms onbewust.”

Ook de vtm-reeks over het lelijke eendje Sara, is een groot succes, zowel bij jongeren als volwassenen. Actrice Veerle Baetens kreeg vorige week nog een Telenet Kids Award in handen. “Ook deze reeks gaat over populair en aantrekkelijk zijn. Er wordt getoond dat je ook mooi kan zijn als je een goed karakter hebt,” zegt doctor Van Crombrugge.
“De realiteitswaarde van zo’n tv-programma biedt een goed tegenwicht want heel wat kinderen vinden zichzelf op een bepaald ogenblik niet mooi. Ik wil hiermee niet zeggen dat we onze kinderen allemaal moeten verplichten om naar ‘Sara’ te kijken, maar ik wil gewoon benadrukken dat wel altijd wel met ons uiterlijk bezig zijn, bewust of onbewust. Indien we hier met een klare kijk mee omgaan is er volgens mij niets mis mee.”
Nu in het nieuws